Zilver | Alles over Horloges

Zilver behoort net als goud tot de groep edelmetalen. Zilver is een natuurlijk witkleurig materiaal, roest en vergaat niet en is gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht materiaal is.

Wellicht minder bekend is dat zilver een scheikundig element is met symbool Ag en atoomnummer 47. In tegenstelling tot goud wordt zilver niet vaak in zuivere toestand in de natuur gevonden, maar wordt het veelal in verbinding met niet-edele metalen als lood en koper gedolven. Dit mengsel wordt vervolgens bewerkt om het zuivere zilver te scheiden van overige metalen. Zie ook argentium.

Zilver kent vele (industriële) toepassingen, bijvoorbeeld als zilverhalogeniden in de fotografie of voor elektrische geleiding in elektronische producten. Tot diep in de 19e eeuw werden veelal munten van zilver (en goud) gebruikt als de belangrijkste betaalmiddelen. De mooie glans van zilver maakt het ook een veelgebruikt metaal voor sieraden en gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld bestek, kandelaars, dienbladen, etc.

Doorgaans zijn deze sieraden of voorwerpen voorzien van een keurtekens. Dit keurteken is gestempeld in het zilver en bevat een meesterteken, een gehalte teken en ook wel een jaarletter. Veel gebruikt is eerste (925/1000) en tweede (835/1000) gehalte zilver.

Eerste gehalte zilver (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper (of ander metaal) en wordt vaak ook aangeduid als sterling zilver. In Nederland zijn de volgende keurtekens wettelijk gewaarborgd: 925/1000, 835/1000 en 800/1000. De afkorting BWG (beneden het wettelijk gehalte) duidt op een lager zilvergehalte dan 800.

Voor een goed begrip willen wij u erop wijzen dat buiten Nederland – behoudens België waar ook eerste (925) en tweede (835) gehalte zilver wordt gehanteerd – alle zilverhoudende legeringen met een lager zilvergehalte dan sterling zilver (925) worden aangeduid met ‘white metal’.

Pin It on Pinterest

Share This