Onderhoud

Uw horloge is veel meer dan een technisch hoogstandje. Het is een mechanisch precisie-instrument dat uit vele, soms wel honderden beweegbare, kleine en veelal kwetsbare onderdelen bestaat. Deze onderdelen moeten normaal gesproken 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar functioneren en dat vaak jaren achtereen. Dit samenspel van onderdelen kan alleen soepel blijven bewegen door toepassing van zeer hoogwaardige oliën.

 

Onderhoud | Alles over Horloges

© A. Lange & Söhne | Kaliber L021.1

 

Door uw horloge met zorg te dragen en periodiek te laten onderhouden, beperkt u niet alleen de onvermijdelijke slijtage maar zorgt u voor een blijvende en correcte werking van het uurwerk. U voorkomt daarmee niet alleen hoge reparatiekosten, maar waarborgt dat uw horloge blijft doen wat het moet doen: de juiste tijd weergeven!

Onderhoudsfrequentie
Wanneer uw horloge een onderhoudsbeurt moet ondergaan is niet eenduidig te bepalen. In algemene zin verdient het aanbeveling uw horloge eenmaal in de drie tot vijf jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Een tijdige onderhoudsbeurt is van belang omdat de olie waarmee de draaiende onderdelen van uw horloge zijn gesmeerd na verloop van tijd veroudert, verdroogt en haar smerende werking verliest.

Indien u constateert dat uw horloge achter gaat lopen is dit vaak een indicatie dat het horloge te weinig olie heeft of beginnende slijtage vertoond. In dat geval kunt u het beste uw horloge zo snel mogelijk een onderhoudsbeurt laten geven, want anders kan dit leiden tot extra slijtage en mogelijk moeten er dan nog meer horlogeonderdelen worden vervangen. Hetgeen uiteraard ook weer leidt tot extra kosten. Raadpleeg bij twijfel uw merkdealer of een erkende vakman. U kunt ook een vrijblijvende offerte aanvragen via Alles over Horloges.

Wat houdt periodiek onderhoud in

Normaal gesproken zal uw kostbare horloge de navolgende behandeling ondergaan (afwijkingen daargelaten):

1. Technische diagnose
Allereerst maakt de hooggekwalificeerde horlogemaker een uitgebreide analyse van uw horloge, waarbij de kast, band en – uiteraard – vooral het uurwerk minutieus wordt gecontroleerd. Zo kan worden vastgesteld welk onderhoud uw horloge nodig heeft.

2. Demonteren van het horloge
Na stap 1 wordt het uurwerk uit de kast genomen en volledig gedemonteerd. Gecompliceerde uurwerken kunnen uit honderden afzonderlijke onderdelen bestaan.

3. Reiniging
Alle onderdelen worden vervolgens schoongemaakt in de daarvoor geschikte vloeistoffen.

4. Controle en vervanging van onderdelen
Als alle onderdelen zijn schoongemaakt wordt elk onderdeel afzonderlijk en in detail gecontroleerd. Alle onderdelen die sporen van slijtage vertonen of die de precieze werking van het uurwerk zouden kunnen hinderen worden vervangen. Uiteraard wordt hier gehandeld naar de fabrieksinstructies.

5. Smering
Vervolgens worden alle onderdelen weer gemonteerd. Voor de afzonderlijke onderdelen bestaat een specifiek smeermiddel. Speciale oliën van verschillende viscositeit worden precies aangebracht waar dat nodig is.

6. Controle van het uurwerk
Vervolgens zal de horlogemaker het uurwerk controleren. Daarvoor wordt wel gebruikt gemaakt van een elektronisch apparaat waarmee de horlogemaker afwijkingen en fouten in de gang het uurwerk kan ontdekken.

7. Afregelen
Om een perfecte afregeling van het uurwerk te verzorgen, stelt de horlogemaker de balansveer opnieuw af. Door middel van uitgebreide tests en langdurige observatie kan het precieze functioneren van het uurwerk worden gegarandeerd.

8. Herstellen van de horlogekast
Nadat het horloge is schoongemaakt in een ultrasoon bad, worden beschadigde onderdelen vervangen. De kast wordt met de hand behandeld en gepolijst, zodat het horloge weer zoveel als mogelijk nieuw lijkt.

9. Assemblage
Als laatste wordt het horloge weer zorgvuldig in elkaar gezet en voorzien van nieuwe pakkingen.

Feitelijk draagt u na een onderhoudsbeurt een gereviseerd horloge!

Onderhoud van quartz horloge
Een quartz horloge heeft in principe weinig onderhoud aan het uurwerk zelf nodig. Quartz horloges zijn doorgaans goed waterdicht en shockproof. Waar u wel op moet letten is dat er niet te lang een lege batterij in het horloge zit. Een lege batterij kan namelijk gaan lekken en de dan vrijkomende zuren kunnen veel, zo niet onherstelbare schade veroorzaken aan de gevoelige elektronica.

 

s
Onderhoudstips

1. Voorkom harde stoten en schokken
Hoewel vele mechanische horloges de kwalificatie “shockproof” meekrijgen, laat dit onverlet dat u er goed aan doet uw horloge zoveel mogelijk te beschermen tegen harde stoten en schokken. Dus dames en heren golfers en tennissers, tijdens het beoefenen van uw edele sport kunt u uw mechanische horloge het beste niet om uw pols dragen!

2. Houdt uw horloge waterdicht
Tenzij uw horloge waterdicht is (zie Waterdichtheid), is het van groot belang te voorkomen dat uw horloge met vocht in aanraking komt. Vocht veroorzaakt roest en als u dat niet voorkomt of (zeer) tijdig laat herstellen is dat voor uw horloge catastrofaal. Hoedt u met name voor zeewater…

3. Controleer het glas van uw horloge
Controleer met enige regelmaat het glas van uw horloge. In geval van beschadiging (bijvoorbeeld diepe krassen of breuken) kan stof en vocht binnendringen in uw horloge met alle gevolgen van dien voor het mechaniek. Bovendien kunnen glassplinters, ook hele kleine, schade aanbrengen aan wijzers en wijzerplaat en zelfs aan het uurwerk.

4. Let op extreme temperatuurwisselingen
Het is voor de bescherming van uw horloge het beste om grote temperatuurwisselingen te voorkomen. Spring bijvoorbeeld niet nadat u uren in de zon hebt liggen bakken zo in het koude water met uw horloge nog om de pols. En draag uw horloge ook nooit in de sauna. Door de hitte kan de afdichting van uw horloge vervormen en de werking van pakkingen aantasten. Bovendien kunnen extreme temperatuurwisselingen condensvorming (of erger) tot gevolg hebben. Als u condensvorming constateert is het van belang uw horloge na te laten kijken, ook als het gewoon nog loopt.

5. Verzet datum niet tussen 21.00 en 3.00 uur
Het datummechanisme van uw mechanische horloge is een zeer gevoelige complicatie. Daarom raden wij u aan de datum niet te verstellen tussen 21.00 uur in de avond en 03.00 uur in de ochtend (globaal, voor sommige uurwerken geldt mogelijk een andere c.q. langere periode). In deze periode verzet het mechanisme zelf de datum en door dit proces te verstoren, zou u het uurwerk kunnen beschadigen.

6. Rust roest
Voor het behoud van uw mechanische uurwerk is het van belang dat het in beweging is en blijft. Bij langdurige stilstand kan de olie indrogen en haar smerende werking verliezen. Hierdoor kan het horloge onregelmatig gaan lopen en zullen bepaalde onderdelen bovendien extra slijtage vertonen. Wind uw horloge dus regelmatig op. Maar geef de horlogeveer ook de gelegenheid om af te lopen, dus laat het horloge ook niet continue met een volledig opgewonden veer lopen. Bij een automatisch uurwerk kunt u daarvoor ook gebruik maken van een zogenaamde watchwinder.

7. Voorkom contact met chemicaliën
Laat uw horloge niet in aanraking komen met chemicaliën, zoals kwik, chloor, parfum, alcohol, haarlak, etc. Deze kunnen de kleur van de kast en van metalen en leren banden veranderen. Kwik tast bijvoorbeeld goud aan en veroorzaakt grijze vlekken op de goudlaag van horlogekast en band.

8. Controleer uw horlogeband
Voorkom dat u door een kapotte of versleten horlogeband uw horloge verliest. Controleer daarom bij tijd en wijle of de pennen waarmee de horlogeband vastzit niet verbogen, versleten of aangetast zijn. Zeker leren banden zijn vatbaar voor aantasting door (transpiratie)vocht en vuil.

9. Geen zelfreparatie
Tenzij u horlogemaker bent, is het dringend af te raden zelf een horlogekast open te maken om zelf onderhoud of reparaties uit te voeren. Een uurwerk bestaat uit tientallen zo niet honderden (veelal) kleine onderdelen die onderling met elkaar verbonden zijn. U kunt dit het beste aan de vakman overlaten!


Alles over Horloges

Dé site voor horlogeliefhebbers met actueel nieuws en informatie over mechanische horloges, de diverse internationale en nationale horlogehuizen, horlogebeurzen en overig relevant nieuws in relatie tot de Haute Horlogerie.

A tribute to watches: Mechaniek met karakter!2nd

OPINION

Pin It on Pinterest

Share This