Waterdichtheid | Alles over Horloges

© Breitling | Super Ocean

Vrijwel niets is zo schadelijk voor uw horloge als water. Want water veroorzaakt roest en roest kan al in korte tijd desastreuze gevolgen voor uw uurwerk hebben. Hoedt uw uurwerk bovenal tegen zeewater… Om uw horloge te beschermen moet u voorkomen dat uw horloge in aanraking komt met (zee)water als uw horloge niet waterdicht is.

Waterdicht of niet?
Helaas bestaan er veel misverstanden over de begrippen “waterdichtheid”, “waterresistant” of “waterproof”. Deze begrippen worden niet eenduidig gehanteerd en vaak ook door elkaar heen gebruikt. Als bijvoorbeeld op het achterdeksel van uw horloge de term “waterresistant” is gegraveerd, zegt dat in beginsel helaas weinig tot niets over de mate van waterdichtheid van het horloge. Het is dus niet gezegd dat u in dat geval bijvoorbeeld met het horloge zou kunnen zwemmen. Overigens is het goed te weten dat als op uw horloge geen enkele tekst of symbool inzake waterdichtheid valt te ontwaren, uw horloge waarschijnlijk zelfs niet eens beschermd is tegen spatwater (bij het handenwassen) of transpiratie (bij het sporten) op uw pols!

ISO-standaard
Net zoals zoveel branches kent de International Organisation for Standardization (ISO) ook diverse internationale standaarden voor de horlogerie, voor aspecten als antimagnetisch, shockproof, waterbestendigheid). Voor waterdichte horloges hanteert men de ISO 2281 (2010): Horology – Water-resistant watches. Voor duikershorloges geldt een separate, stringentere ISO 6425 (1996): Diver’s watches.

Water resistant
Feitelijk is waterdichtheid geen juiste term, omdat uiteindelijk geen enkel horloge absoluut waterdicht is. Dat is ook de reden dat sinds de jaren ’60 de aanduiding “waterproof” niet meer wordt gehanteerd. Het woord “proof” wekt immers een absolute bescherming die in de praktijk niet kan worden gegarandeerd. De officiële term, die overigens het meest de werkelijkheid benaderd, is “water resistant” of “waterbestendigheid”.

Wat maakt een horloge waterdicht?
De waterdichtheid (of beter waterbestendigheid) van een horloge wordt bepaald door een samenspel van diverse factoren. Denk aan de sterkte van de horlogekast, de wijze van afdichting van het kastdeksel, de dikte van het glas en de afdichting ervan en last but not least spreekt het natuurlijk vanzelf dat alle openingen van de horlogekast (voor kroon, drukkers, etc) zodanig voorzien moeten zijn van rubbers en pakkingen dat er geen vocht de kast kan binnen dringen. Het geheel moet bestand zijn tegen de enorme druk van water.

s
Kan mijn horloge tegen water?

Hoewel zich uiteraard afwijkingen kunnen voordoen bij specifieke uurwerken, kunnen in de praktijk globaal genomen de volgende gradaties in waterdichtheid worden onderscheiden, afhankelijk van de mate van waterbestendigheid zoals aangegeven op uw horloge:

 • Geen symbool of vermelding:
  Niet bestendig tegen water. Kijk dus zelfs uit voor spat- en regenwater of transpiratievocht.
 • 3 ATM / 3 Bar Water resistant – 30 meter:
  Dit horloge is bestand tegen blootstelling aan spatwater bij handenwassen, (lichte) regen of transpiratievocht. Dit horloge niet geschikt om onder te dompelen of om mee te zwemmen.
 • 5 ATM / 5 Bar Water resistant – 50 meter:
  Dit horloge is bestand tegen water bij het zwemmen aan de oppervlakte of het douchen, als er tenminste geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Dit horloge is niet bestand tegen (grote)waterdruk en u kunt er dus niet mee duiken of snorkelen.
 • 10 ATM / 10 Bar Water resistant -100 meter:
  Dit horloge is bestand tegen water bij de meeste vormen van watersport, zoals zwemmen, duiken in het zwembad, snorkelen of zeilen, als er tenminste geen sprake is van grote temperatuurverschillen. Dit horloge is niet geschikt voor recreatie- of diepzeeduiken. Voorkom grote temperatuurverschillen!
 • 20 ATM / 20 Bar Water resistant – 200 meter:
  Dit horloges is bestand tegen water bij alle vormen van watersport en recreatieduiken (tot ca. 30 meter).
 • > 100 ATM / 100 Bar Water resistant – 1.000 meter:
  Dit horloge is geschikt voor diepzeeduiken. Sommige horloges zijn uitgevoerd met een zogenaamd heliumventiel om het helium uit de horlogekast te laten ontsnappen gedurende het verlagen van de druk in de decompressiekamer. Dit is om te voorkomen dat de horlogekast tijdens het decomprimeren explodeert.


Statische druk
Hou in het achterhoofd dat de diepte zoals vermeld op de wijzerplaat of het kastdeksel het resultaat is van laboratoriumtesten, op kamertemperatuur. Het betreft derhalve de statische druk, die aangeeft tot welke diepte het horloge waterdicht blijft onder perfecte condities. Deze perfecte condities zullen in werkelijkheid nimmer bereikt worden. Zeker niet bij zwemmen of duiken waarbij de beweging van de arm door het water de druk op het horloge enorm zal verhogen. Een horloge met een waterbestendigheid van 3 ATM of 3 Bar (30 meter) is zeker niet geschikt om mee te zwemmen, laat staan te duiken.

 

Waterdichtheid | Alles over Horloges

© Oris | Hammerhead Limited Edition


En vlak tevens de gevolgen van grote temperatuurverschillen niet uit. Als een horloge dat geschikt is om dagelijks mee te zwemmen tijdens het zonnebaden wordt opgewarmd, kan de temperatuur van de kast wel oplopen tot 40-50C. Indien de drager vervolgens besluit een verfrissende duik te nemen in het (zee)water met een temperatuur van 20-25C, dan krijgt het horloge door het relatief grote temperatuurverschil een enorme “klap”. Indien de horlogekast niet bestand is tegen zulke omstandigheden, kan het horloge gaan lekken en vollopen met water.

Om die reden mag u er niet op vertrouwen dat horloges onder alle omstandigheden waterdicht blijven op de dieptes van de testuitkomsten. In absolute zin zijn er maar weinig horloges in alle gevallen van watercontact 100% waterdicht. Vergelijk het met auto’s, in de praktijk lukt het ook niet om het door de fabriek opgegeven verbruikscijfer te halen….

Wijze van gebruik

Waterresistant
SpatwaterRegenDouchenZwemmen a/d
oppervlakte
Zwemmen /
Duiken in het zwembad
Recreatieduiken
(tot ca. 30 meter)
Diepzee-
duiken
Geen-------
3 ATM
(30 meter)
-----
5 ATM
(50 meter)
---
10 ATM
(100 meter)
--
20 ATM
(200 meter)
-
≥ 100 ATM
(1.000 meter)


s
Tips!
 • Houdt uw horloge waterdicht: (rubberen) pakkingen kunnen slijten door gebruik en na verloop van tijd uitdrogen. Laat uw horloge dus om de 2 à 3 jaar testen op waterdichtheid. Indien sprake is van professioneel duikersgebruik moet u uw horloge tenminste 1 keer per jaar laten testen!
 • Controleer regelmatig of het horlogeglas niet diep is gekrast
 • Als het waterdichte horloge in contact is geweest met zout water, moet het direct daarna goed afgespoeld worden met schoon, zoet water en met een doek worden afgedroogd
 • Voorkom contact met chemicaliën (gasolie, chloor, parfum, alcohol, haarlak, etc.) omdat deze de pakkingen aan kunnen tasten
 • Voorkom aanraking met hitte (bijvoorbeeld van een haardroger) en heet water (warme douche of sauna)
 • Laat uw horloge altijd periodiek controleren bij een officiële merkdealer of een bekwame vakman. Zie ook onderhoud.

Pin It on Pinterest

Share This