Patek Philippe Calibre 89 | Alles over Horloges

© 2017 Sotheby’s

Zondag 14 mei 2017, moederdag, is natuurlijk een belangrijke dag waarop alle moeders in het zonnetje worden gezet. En terecht! Maar het is op meerdere fronten een belangrijke dag. Vele voetballiefhebbers zijn in de ban van de apotheose van het voetbalseizoen 2016-2017: wie wordt kampioen? Feyenoord of toch Ajax? Rond 16.15 uur weten we het. En anderen maken zich in Barcelona warm voor de prestaties van inmiddels ‘ons aller’ Max Verstappen.

Maar er is nog meer. In het Zwitserse Genėve wordt bij Sotheby’s een veiling gehouden waar diverse horloges worden geveild, waaronder het topstuk van de veiling: de Patek Philippe Caliber 89; voor connaisseurs dé heilige graal onder de (zak)horloges. Deze veiling zal door vele connaisseurs, watch aficionado’s, verzamelaars en beleggers worden gevolgd.

De Patek Philippe Calibre 89 is dan ook een uiterst ingewikkeld zakhorloge. Met de Calibre 89 vierde het Zwitserse horlogehuis in 1989 zijn 150ste verjaardag. Patek Philippe wilde met dit unieke horloge demonstreren waartoe het fameuze huis in staat was.

Patek Philippe Calibre 89

© 2017 Sotheby’s

De Calibre 89 is gemaakt door een team van ingenieurs en horlogemakers onder leiding van meesterhorlogemaker Paul Buclin. De realisatie van het horloge heeft in totaal 9 jaar (!) in beslag in genomen. Maar dat resultaat mag er wel zijn!

De Calibre 89 is extravagant in al zijn facetten. Het horloge is uitgerust in een horlogekast van 18 karaat geel goud, heeft een diameter van 8,82 centimeter, is 4,107 cm dik en weegt maar liefst 1,1 kilo! Daarnaast bestaat het zakhorloge uit 1728 met de hand gemaakte onderdelen, waaronder 24 wijzers, 2 wijzerplaten, 8 schijven, 61 bruggen, 129 robijnen, 184 tandwielen, 332 schroeven, 415 pennen en 429 mechanische onderdelen.

Patek Philippe Calibre 89

© 2017 Sotheby’s

Of dat niet bijzonder genoeg is, herbergt het horloge maar liefst 33 complicaties, waaronder een dubbele chronograaf, dubbel slagwerk, planetarium, maandfase en eeuwigdurende kalender. De eeuwigdurende kalendaar is uniek in zijn soort, omdat deze ook jaarlijks de paasdagen kan weergeven. Gelet op het feit dat het Pasen elk jaar op andere dagen valt, is dit een ongekend staaltje vakwerk. Een overzicht van alle complicaties vindt u in het overzicht Complications Calibre 89.

Patek Philippe Calibre 89

© 2017 Sotheby’s

Van de Calibre 89 zijn slechts 4 stuks gemaakt, waaronder 1 in geelgoud, 1 in witgoud, 1 in roségoud en 1 in platina. Vandaag wordt het geel gouden exemplaar geveild.

© 2017 Sotheby’s

De verwachting van connaisseurs is dat dit zakhorloge voor een recordprijs zal worden geveild. De familie Stern zal vandaag verwachtingsvol meekijken naar veilingstuk 171 of ‘hun’ horloge met stip hét record der records behaalt.

 

Pin It on Pinterest

Share This