UR-210 Dubai | Alles over Horloges

De UR-210 Dubai is een uniek horloge dat is gegraveerd door Florian Güllert. Het kunstwerk zal onthuld worden tijdens Dubai Watch Week, georganiseerd door Ahmed Seddiqi & zonen. Deze unieke UR-210 heeft als thema de betoverende superlatieven van Dubai, de gekmakende, maar tegelijkertijd verleidelijke megacity. Naast al zijn rijkdom en uiterlijk vertoon is Dubai ook rijk aan verfijnde tradities.

UR-210 Dubai | Alles over Horloges

Het horloge bijzonder noemen is een understatement. Het is een bepaald niet alledaags high-tech horloge dat op drie punten is voorzien van kubussen met daarop de cijfers 1 t/m 12. Daarboven hangt een ‘arm’ die aan het eind een kubus omsluit waardoor het cijfer 8 (zie foto) de tijd 8 of 20.00 uur aangeeft. De andere kubussen staan op respectievelijk 7 en 9 uur.

De punt van deze arm loopt mee op de retrograde minutenindex. Deze minutenindex is onderaan de wijzerplaat gepositioneerd. Als de arm de 60 minuten doorlopen heeft, schiet de arm terug naar de beginpositie (0). Fascinerend is dat tegelijkertijd ook de kubus rechtsboven doorschiet naar beneden en de 2e kubus onder de arm komt die vervolgens dus 9 uur aanwijst.

Deze snel-verlopende retrograde indicatie is afhankelijk van drie belangrijke mechanismen:

  1. Een centrale as zorgt voor stabiliteit van het systeem. De hele complicatie draait op diverse robijnen, waarbij een veer zorgt voor de retograde actie.
  2. De onconventionele minutenwijzer, die als een soort arm rond de complicatie draait en de kubus met daarop de uren omkaderd. Het is heel precies gesneden tot toleranties van drie micron. De constructie is gesmeed uit aluminium en weegt in totaal 0,302 gram en wordt perfect in evenwicht gehouden door een koperen tegengewicht.
  3. Een dubbele coaxiale verstelling bepaalt de retrograde actie. De versnelling en vervolgens de rotatie wordt bepaald aan de hand van de verlopen 60 minuten.

De wijzerplaat van de UR-210 toont een conventionele gangreserve-indicator op 1 uur. De indicator aan de andere kant (11 uur) geeft een indicatie van de polsbewegingen over de afgelopen twee uur.

UR-210 Dubai | Alles over Horloges

Deze foto toont de achterzijde van de UR-210 CP!

Als deze bewegingsindicator duidt dat er niet genoeg energie wordt opgewekt, kan de spanningsregelaar op de achterzijde van het horloge op “Full”  worden gezet. In dat geval wordt zelfs de kleinste beweging van het horloge al omgezet in energie. De rotor is verbonden met een turbine die zorgt voor een optimale wikkeling terwijl schokken worden gedempt.

Als uw activiteit te veel energie creëert kunt u de spanningregelaar ook naar “Reduced” draaien om onnodige belasting van het mechanisme te voorkomen. Een turbine gemonteerd op robijnen begint te draaien, werkt als een luchtcompressor en creëert een weerstand die de wikkelrotor vertraagt.

In de STOP-stand wordt het zelfopwindende systeem volledig uitgeschakeld en wordt de UR-210 een handmatig opgewonden horloge.

Specificaties UR-210 Dubai

UurwerkAutomatisch uurwerk
KaliberUR-7.10
Robijnen51
Frequentie4 Hz (28.800 A/H)
Gangreserve39 uur
MateriaalTitanium/staal gegraveerd door Florian Güllert
Diameter43,8 x 53,6 mm
Kastdikte17,80 mm
WijzerplaatOpengewerkt
HorlogeglasSaffierglas
KastdekselGesloten
HorlogebandMetaal gegraveerd door Florian Güllert
Waterresistant30 meter (3 BAR)
FunctiesUren, minuten, gangreserve-indicator en bewegingsindicator
Limited edition1

Zie ook Urwerk.

Pin It on Pinterest

Share This