Telemeter| Alles over Horloges

© Baume & Mercier | Capeland 10006

Een Telemeter kan bij benadering de afstand tot een licht- en geluidsbron meten door de snelheid van geluid af te zetten tegen de snelheid van het licht.

Een mooi voorbeeld is onweer, waarbij u met de telemeter de tijd en afstand tussen bliksem en donderslag kunt meten. De bliksemflits ziet u vrijwel meteen, maar het geluid bereikt u met een snelheid van 0,33 kilometer per seconde.

Dit verschil maakt het mogelijk uw afstand tot het onweer te bepalen. De indexen op de telemeterschaal zijn zo ingedeeld dat het geluid een snelheid heeft van 1 kilometer per 3 seconden. Als u de donderslag 9 seconden na de lichtflits hoort, bevindt u zich op 3 kilometer afstand van het onweer.

Dit betreft uiteraard een ruwe indicatie, want het is maar net hoe snel u de knop van de chronograaf indrukt nadat u de bliksemflits hebt waargenomen en weer stopt op het moment dat u de donderslag hoort. Bovendien kan de temperatuur van de atmosfeer invloed hebben op de snelheid van het geluid. Voor uw eigen veiligheid is het derhalve van belang niet ‘blind’ te varen op deze meting!

Een telemeterschaal werkt alleen als de gemeten tijd minder dan 60 seconden bedraagt.

Pin It on Pinterest

Share This