Ruthenium | Alles over Horloges

© F.P. Journe | Octa Automatique Luna met Havana wijzerplaat (havana kleur gevormd door combinatie van goud en ruthenium)

Ruthenium is een scheikundig element met symbool Ru en atoomnummer 44.

Ruthenium is een hard, zilverwit overgangsmetaal. Het wordt niet dof bij kamertemperatuur, maar het oxideert in lucht bij ongeveer 800°C. Het metaal verweert niet onder invloed van hete of koude zuren of aqua regia, maar wanneer kalium chloride aan de oplossing wordt toegevoegd oxideert het ineens met explosieve snelheid.

Ruthenium komt voor als vrij metaal, soms in combinatie met platina, osmium en iridium, in Noord en Zuid Amerika en in Zuid Afrika. Er zijn maar weinig ruthenium ertsen. Ruthenium wordt ook geassocieerd met nikkel neerslagen.

Samen met rhodium, palladium, osmium, iridium en platina vormt ruthenium een groep metalen die bekend staan als de platina groep metalen (PGM).

Door het toevoegen van kleine hoeveelheden ruthenium aan titanium-, platina- en palladiumlegeringen kunnen deze legeringen hard en slijtvast worden gemaakt. Een toevoeging van 0,1% ruthenium aan titanium zorgt voor een honderdvoudige toename van de corrosiebestendigheid.

Mede hierom wordt ruthenium ook binnen de Haute Horlogerie toegepast. Een ander voorbeeld van de toepassing van ruthenium binnen de Haute Horlogerie is de hierboven getoonde wijzerplaat van F.P. Journe, waarvan de havana kleur is gerealiseerd door een combinatie van goud en ruthenium.

Pin It on Pinterest

Share This