Quartz | Alles over Horloges

Seiko Quartz

Kwartskristal heeft de eigenschap dat het kan trillen door elektronisch schakelen, waarbij de frequentie van die trilling zeer constant blijft. Deze ontdekking vond eind jaren zestig van de vorige eeuw zijn weg naar het polshorloge.

Hoewel het quartz horloge grotendeels een Zwitserse uitvinding was, de eerste quartz horloges werden vervaardigd door Girard-Perregaux en Piaget als gevolg van een joint-venture in de Zwitserse horloge-industrie, zouden Japanse bedrijven (met name Seiko) de markt in quartz horloges overheersen.

Een quartz uurwerk gebruikt de opvallend stabiele trillingsfrequentie van 32.768 Hz die ontstaat als kwartskristal wordt blootgesteld aan elektrische spanning.

Deze frequentie is ontleend aan een vinding van Girard-Perregaux en wordt door alle producenten van quartz-horloges als standaard gehanteerd. Deze trilling wordt door een geïntegreerde schakeling (chip) steeds gedeeld, totdat uiteindelijk een frequentie van 1 Hz overblijft. Vervolgens wordt de trilling omgezet in een digitaal signaal, waarbij één impuls per seconde aan het raderwerk wordt doorgegeven. Dat een met kwarts afgeregelde secondewijzer een keer per seconde verspringt is een concessie aan het gebruik van externe energie. Quartz horloges geven de tijd met grote precisie weer.

Pin It on Pinterest

Share This