Oris Clipperton Limited Edition | Alles over Horloges

Zoals al eerder op Alles over Horloges is gepubliceerd, ziet het Zwitserse horlogehuis Oris het als zijn nobele missie om de oceanen van de wereld en levende dieren daarin te behouden en mee te helpen om veranderingen ten goede te realiseren.

Oris Clipperton Limited Edition | Alles over Horloges
Oris onderstreept haar lovenswaardige streven met de lancering van de Oris Clipperton Limited Edition, een duikers horloge gebaseerd op de Aquis-serie. Een percentage van de verkoop van de gelimiteerde oplage van 2.000 stuks zal door Oris worden bestemd voor initiatieven tot bescherming van onze oceanen.

Vorig jaar is op grond van een Franse ministeriële verordening een beschermd gebied van 12 zeemijlen vanaf de kust rond het atol gecreëerd, de zogenaamde Marine Protected Area (MPA). De ambitie is om dit beschermingsgebied uit te breiden tot 100 zeemijl. Daarnaast wordt getracht Clipperton als UNESCO werelderfgoed te laten bestempelen.

Oris Clipperton Limited Edition | Alles over Horloges

De Oris Clipperton Limited Edition is een passend eerbetoon aan het atol en aan het goede werk van Michel Labrecque en Julie Ouimet. Het horloge heeft een roestvrijstalen horlogekast met een diameter van 43,5 mm. De wijzerplaat is uitgevoerd in de kleur blauw die de kleur van het water rondom het atol weerspiegelt. Het kloppend hart bestaat uit een automatisch uurwerk.

Het horloge is voorzien van een geschroefde kastbodem die is voorzien van een afbeelding van Clipperton Island en de daarbij behorende coördinaten. Deze geschroefde kastbodem  draagt een serieus deuntje bij aan een waterbestendigheid tot 300 meter (30 bar).

Specificaties Oris Clipperton Limited Edition

UurwerkAutomatisch uurwerk
Referentie01 733 7730 4185
KaliberOris Cal. 733, gebaseerd op Sellita SW 200-1
MateriaalRoestvrij staal
Diameter43,5 mm
WijzerplaatBlauw
HorlogeglasSaffierglas
KastdekselDeksel voorzien van gravure van atol met coördinaten
HorlogebandZwart rubber of roestvrijstaal
HorlogebandsluitingVouwsluiting
Waterresistant300 meter (30 BAR)
FunctiesUren, minuten, centrale seconde en datum
Limited edition2.000

Oris Clipperton Limited Edition | Alles over Horloges

Het horloge wordt geleverd in een fraaie presentatiebox. Zie ook Oris

s

Clipperton Island

Het is algemeen geaccepteerd dat meer mensen de Mount Everest hebben beklommen dan voet hebben gezet op Clipperton Island, ’s werelds meest geïsoleerde gebied. Het onbewoonde atol ligt in een zone die bekend staat als de ETP ofwel de oostelijke tropische zone en ligt ca. 1.300 km ten zuidwesten van Mexico.

Clipperton Island | Alles over Horloges

Ondanks zijn afgelegen ligging wordt het eiland onder Frans bestuur en zijn unieke ecosysteem bedreigd door illegale commerciële visserij en vervuiling. De wateren zijn een kritieke migratieroute voor een aantal bedreigde soorten haai en pelagische soorten, en verschillende endemische soorten, op het land en onder water, noemen het thuis.

Eerder dit jaar kondigde Oris de sponsoring aan van The Clipperton Expedition, een ‘civiele-wetenschap’-expeditie onder leiding van N2Pix, gespecialiseerd in onderwaterbeelden en expedities van de Canadezen Michel Labrecque en Julie Ouimet. De door Oris gesponsorde expeditie nam een ​​groep wetenschappers en natuurbeschermers mee op de zware reis van 80 uur naar Clipperton (het eiland is alleen per boot bereikbaar) om mensen bewust te maken van de vitale rol die Clipperton speelt in de migratiepatronen van deze soorten, om gegevens te verzamelen om te helpen ontwikkeling van bestaande haaienmigratietheorieën en om blijvende verandering teweeg te brengen die het ecosysteem van Clipperton zal beschermen.

Pin It on Pinterest

Share This