13 november 2012 | Het in 1755 opgerichte Zwitserse horlogehuis Vacheron Constantin presenteert binnen de Métiers d’Art collectie een collectie horloges gebaseerd op de Chinese dierenriem. Het eerste model uit de collectie is bedoeld voor het “Jaar van de Slang”. Het zal dan ook niet verbazen dat dit model is versierd met een slang.

Er bestaan sinds 1845 zakelijke banden tussen Vacheron Constantin en China. China is natuurlijk een land waar heden ten dage niemand om heen kan, maar China genoot ook in vroeger jaren al bekendheid vanwege diverse ontdekkingen zoals bijvoorbeeld de uitvinding van papier. Algemeen wordt aangenomen dat papier in het jaar 105 na Christus is uitgevonden door de Chinees Cai Lun.

Ook de kunst van Jianzhi ofwel papiersnijden, een techniek die is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, komt uit China. Deze techniek wordt ook gehanteerd in Scherenschnitt, een populaire kunst van papiersnijden die is ontstaan in de Zwitserse regio Pays d’Enhout.

Volgens de beginselen van Jianzhi vormen de dieren van de Chinese dierenriem een opmerkelijke demonstratie van de kunst van het gebruik van volle en lege ruimtes. Vacheron Constantin heeft deze kunst op eigen wijze vertaald in een nieuwe collectie horloges, waarbij vaardige en ervaren graveurs en emailleurs samen werken aan de Jaar van de Slang-modellen.

Het bladmotief op de wijzerplaat wordt direct geëtst in het metaal (goud of platina). Door verschillend geaccentueerde reliëfs wordt een diepte-effect gecreëerd, waardoor de bladeren lijken te zweven over de wijzerplaat. Vervolgens komt daarbovenop de gravure van de slang. Overigens vergt alleen de gravure van de slang al tenminste 30 uur werk.

Het kunstwerk wordt voltooid door het “Grand Feu” emailleerproces, een emailleertechniek die zijn oorsprong vindt in Genève en het exclusieve terrein is van een zeer beperkt aantal ambachtslieden. Het vergt de kunstenaar jaren om zich deze emailleertechniek, waarbij glazuur gebakken wordt tussen 800 en 900° C, eigen te maken.

Het horlogemodel met de slang is voorzien van een manufactuuruurwerk kaliber 2460 G4 dat tikt met 28.800 bewegingen per uur (4 Hz). Het automatische uurwerk heeft een gangreserve van ca. 40 uur. Het uurwerk is opgebouwd uit 237 onderdelen. Op de blauw of brons-getinte wijzerplaat zijn naast de uren en minuten ook de datum en de dag van de week afleesbaar.

De horlogekast is van 18 Karaat rosé goud (ref. 86073/000P-9751) of platina 950 (ref. 86073/000R-9752) en voorzien van een donkerblauwe of bruin alligator lederen band met vouwsluiting. Het horloge is voorzien van het Poinçon de Genève. Elk model kent een gelimiteerde oplage van 12 stuks en zijn enkel verkrijgbaar in de eigen boetieks van Vacheron Constantin.

Zie voor meer informatie ook www.vacheron-constantin.com.

Pin It on Pinterest

Share This