17-4-2012 | Het is al weer een klein maandje geleden, maar tijdens Baselworld 2012 presenteerde Chopard de L.U. Chopard 8HF. De 8 staat voor een frequentie van 8 Hertz, ofwel een tikgetal van 57.600 bewegingen per uur. Dat is een zeer hoge frequentie, zeker als je bedenkt dat de meeste horloges een tikgetal hebben van 28.800 (4 Hz) of 21.600 (3 Hz).

Het heeft de ingenieurs en horlogemakers van Chopard Technologies dan ook enige jaren van studie en ontwikkeling gekost om een uurwerk zodanig te perfectioneren dat een tikgetal van 57.600 kan worden bereikt. Een hoog tikgetal is voor een horloge van belang want hoe hoger het tikgetal, hoe hoger de precisie van het uurwerk. Om de precisie van het uurwerk te onderstrepen heeft Chopard het uurwerk aan de strenge testen van het COSC laten onderwerpen. En met succes, want de L.U. Chopard 8HF kwalificeert zich als chronometer.

Een hoge frequentie vereist ook meer energie, maar toch is Chopard er in geslaagd een gangreserve van 60 uur te realiseren door het toepassen van silicium voor diverse onderdelen van het echappement en de ontwikkeling van een nieuwe toepassing van silicium op staal. Voor deze nieuw ontwikkelde toepassing heeft Chopard een patent aangevraagd.

Het automatische uurwerk is gehuisvest in een horlogekast van titanium. Op de witte wijzerplaat prijkt de vermelding “8 Hz chronometer”. De kroon vindt u niet op de veelal gebruikelijke drie uurs-positie maar op de 4 uurs-positie. De datum kunt u aflezen in een open venster tussen 5 en 6 uur en de rode, kleine seconde loopt dankzij het hoge tikgetal zeer soepeltjes over een zwarte subdial die is gepositioneerd tussen 6 en 8 uur. De titanium kastbodem is voorzien van een saffierglazen vergrootglas voor een goed zicht op het mechaniek.

De horlogekast heeft een diameter van 42 mm en een hoogte van 11,47 mm. De band is van zwart alligatorleder en het horloge met het experimentele L.U.C 01.06 L uurwerk wordt uitgegeven in een gelimiteerde oplage van 100 stuks.

Zie voor meer informatie www.chopard.com.

Pin It on Pinterest

Share This