De kooi van Faraday is vernoemd naar Michael Faraday (* 1791 – † 1867). Michael Faraday was een Britse boekbinder en natuur- en scheikundige en heeft veel betekenis gehad voor het hedendaagse gebruik van elektriciteit.

Onder kooi van Faraday (Faraday cage) wordt een kooivormige constructie verstaan van elektrisch geleidend materiaal, zoals koper of ijzer, die ervoor zorgt dat statische elektrische velden niet kunnen doordringen tot de kooi. De kooi is wel doordringbaar voor statische magnetische velden zoals het aardmagnetisch veld. De Kooi van Faraday biedt bescherming tegen statische ontladingen zoals bliksem.

Kooi van Faraday zorgt ervoor dat statische elektrische velden niet kunnen doordringen tot de kooi.

Michael Faraday (* 1791 – † 1867)

Ook horloges worden wel uitgerust met een kooi van Faraday om een horloge te beschermen tegen magnetisch velden.

Dat is geen overbodige luxe, want het blootstellen van een horloge aan magnetische velden, zoals die opgewerkt worden door bijvoorbeeld huishoudelijke apparatuur, computers, mobiele telefoons, kan namelijk leiden tot afwijkingen of zelfs het stoppen van het uurwerk. Vaak wordt hiervoor gebruik gemaakt van een interne behuizing die gemaakt is van weekijzer (zacht ijzer) en die het mechanische uurwerk omsluit en isoleert en daarmee als een kooi van Faraday de stroom van magnetische velden afleidt.

Zie ook antimagnetisch horloge.

Pin It on Pinterest

Share This