De Nederlander John Twaalfhoven had een droom om een horloge te ontwikkelen dat belangrijke gebeurtenissen kon vastleggen: je huwelijksdatum, de geboortedatum van je kinderen, de datum van het behalen van je bul, de start van je onderneming. Anyway, you name it you get it. Elk evenement dat voor de eigenaar van het horloge van belang is, moet in het horloge kunnen worden vastgelegd.

Het eerste contact van Alles over Horloges met John Twaalfhoven dateert van medio 2012. Het was John toen gelukt om op één enkel component zowel de namen van de gebeurtenissen te plaatsen als ook de gegevens in het onderdeel te verwerken die de leeftijden en het moment van de gebeurtenis (“Event”) aftasten. Onder het component zitten de mechanismen om de wijzers aan te drijven en ieder jaar de leeftijd met 1 jaar te verhogen.

Montre Anniversaire | Alles over Horloges

We nemen u graag mee met de avonturen die een Nederlandse horlogemaker en horlogemerk in spe sindsdien ondervonden. Want de droom was niet alleen het ontwikkelen van een horloge maar deze ook daadwerkelijk aan de man (of vrouw) te brengen.

Zijn eerste plan was een heel klein uurwerkje in het centrum van het horloge en zijn uitvinding aan de buitenkant. Dit zou helpen om de prijs niet al te fors te laten oplopen. Hij vroeg een Zwitserse horlogemaker om hem te helpen. Die zei “Je komt bij een Ferrari monteur en je vraagt hem om een Volkswagen motortje in de auto te bouwen”. Dat wilde hij niet doen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat er een uniek uurwerk werd gemaakt waarin Johns complicatie werd geïntegreerd.

Montre Anniversaire

Montre Anniversaire 001

Al met al liep het project 001 financieel enorm uit de hand, mede ook door een massief gouden horlogekast. Welliswaar realiseerde Andreas Strehler – een onafhankelijke Zwitserse horlogemaker – een prachtig horloge voor John, maar hij kon het niet leveren voor een realistische prijs. Met de in de horlogebranche geaccepteerde mark-ups zou het voor een klant uiteindelijk onbetaalbaar worden. Dit model was in 2012 bij Baselworld overigens wel te zien door het publiek, zij het in een kleine vitrine van Andreas Strehler die hij mocht plaatsen bij Maîtres du Temps.

In eerste instantie had John nog geen officiële plannen met het horloge. Op mijn vraag “Ga je commercieel?” was de reactie van John: “Nadat het allereerste horloge bij je wordt afgeleverd met een mooie strik er omheen wil je eerst genieten, het horloge vanuit alle hoeken en gaten bekijken (of liever bewonderen) en bezien of alles technisch wel in orde is. In de horloge branche praat je over maanden of zelfs jaren. Toch blijft een Hollander in hart en nieren natuurlijk een handelaar en ondernemer. Dus, ga ik met de Montre Anniversaire de baan op? Zeker!”

Vanaf dat moment begon voor John een zoektocht naar een manier om een voor de klant betaalbaar horloge in de markt te zetten. Dat was geen sinecure omdat het in de markt vrijwel onmogelijk is om zonder een netwerk van tussenpersonen met succes een geheel nieuw horlogemerk te lanceren. Daarnaast is het van belang dat het marketingverhaal klopt en het marketingmateriaal van de allerhoogste kwaliteit is. John wilde niet de klassieke fout begaan die uitvinders nog wel eens maken dat “het allemaal vanzelf gaat”.

Een eerste bestelling diende zich eigenlijk snel aan. Complicerende factor was dat deze speciale klant ook extra wensen had. De kunst van verkopen is wat je op dat moment kan bieden, niet wat je ook zou kunnen maken.

Montre Anniversaire

Naamgeving
Welke naam ga je hanteren? Het horloge gaat om voor de drager belangrijke data, om anniversaires. In die zin lag Montre Anniversaire eigenlijk heel voor de hand. Volgens John was Twaalfhoven in het buitenland ook een onmogelijke naam. De dubbele “aa” en de “lfh” midden in de naam begrijpt buiten Nederland verder natuurlijk niemand. Maar toch, wie maakt er nou geen gebruik van de 12 in de naam. Dat is uniek!

Events
In het horloge zijn maximaal 12 gebeurtenissen te plaatsen. Minder, bijvoorbeeld 6 of 8 kan ook, maar meer dan 12 is uit oogpunt van leesbaarheid niet te doen. Sommige world timers bieden 24 steden rondom de wijzerplaat maar die staan dan om en om. John moet naast 12 eventnamen ook 12 datum aanduidingen weergeven. En dat moet allemaal zijn plek vinden in een ronde horlogekast met een diameter van (slechts) 42 mm.

Montre Anniversare | Alles over Horloges

Ontwikkeling
Alweer drie jaar geleden had John een team in Zwitserland die wilde helpen met zijn uitvinding. Helaas moest John ondervinden dat er goede teams en minder goede teams zijn, zelfs in hét “horlogemakerland” van de wereld.

Daarbij kwam John ook tot de conclusie dat in Zwitserland driehonderd jaar lang bestaande uurwerken werden verfijnd en gestandaardiseerd. Daar weten de Zwitsers heel goed mee om te gaan, maar als je daarvan afwijkt blijken ze minder bereid (of misschien wel minder bekwaam) om oplossingen te vinden.

John neemt ze dat overigens niet kwalijk. “Ze hadden waarschijnlijk niet de passie voor dit project die ik heb. Ik verloor wijzers, meerdere wijzerplaten werden gekrast, bewegende onderdelen liepen vast etcetera.” Al met al ging een klein fortuin aan prachtige onderdelen verloren.

Montre Anniversaire

Uiteindelijk besloot John het gehele project naar Roermond te halen en heeft hij 4.000 uur (!) besteed om te leren hoe hij zelf de horloges kon maken en vooral te verbeteren.

Met resultaat! Nu levert hij de horloges zelf, vooralsnog in een zeer kleine en exclusieve oplage. Het gaat John steeds beter af. “Dat geeft mij veel uitdagingen, voldoening en spanning! En de klanten informeer ik op voorhand dat ze mee doen aan een nog jong project en zo kunnen ze nog enkele foutjes meemaken. Die transparantie geeft vertrouwen en een persoonlijke ervaring die mijn klanten tot nu toe allemaal zonder morren hebben geaccepteerd”.

Voor de eerste klanten werden verschillende onderdelen kosteloos vervangen met verbeterde mechanieken. De ontvangers van de Montre Anniversaire 002 en 003 hebben nu inwendig een compleet nieuw horloge!

Montre Anniversaire | Alles over Horloges

Dat het John steeds beter af gaat komt ook de prijs van het horloge ten goede. Een exemplaar in staal is nu zeer betaalbaar. Daar moet men bij bedenken dat met de persoonlijke ring van verjaardagen en persoonlijke gebeurtenissen de klant een familiestuk in handen krijgt waarvan er maar één in de wereld bestaat.

Het uurwerk
Het uurwerk is van Vaucher S.A., gevestigd in Fleurier in het hart van het Jura gebergte. Het automatische uurwerk kaliber 3002 heeft een dubbele veer met een gangreserve van 40 uur. Het horloge beweegt met 28.800 tikken per uur. De rotor verwijst met de XII op fraaie wijze naar Twaalfhoven Watches.

Op het Vaucher uurwerk ligt de kalender module met twaalf gebeurtenissen. Deze maakt John geheel zelf. Daarbij worden de assen en het datum mechanisme van het Vaucher uurwerk aangepast zodat een prachtig harmonieuze wijzerplaat ontstaat met de combinatie van de wijzers. Ieder jaar worden de leeftijden daarvan aangeduid op de twee sub-wijzerplaten. Een optie voor het horloge is de zodiac (sterrenbeeld) voor iedere gebeurtenis.

Montre Anniversaire | Alles over Horloges

De horlogekast is op dit moment alleen leverbaar in ronde vorm. Er wordt nog nagedacht over de mogelijkheid van een carré of tonneau vormige kast, maar de ring met namen maakt de kast dan relatief groot.

John Twaalfhoven heeft inmiddels 12 horloges afgeleverd bij zeer tevreden klanten. Hoe toepasselijk…

Ook benieuwd naar een uniek horloge van John Twaalfhoven? Zie voor meer informatie Twaalfhoven Watches.


 

Pin It on Pinterest

Share This