Cliftonclub Idian Burt Munro Limited Edition | Alles over Horloges

Eerder dit jaar kondigde het Zwitserse horlogehuis Baume & Mercier zijn partnership aan met Indian Motorcycle, Amerika’s eerste Motorfietsen company. De unieke samenwerking van deze twee iconische merken heeft zich vertaald in een nieuw model binnen de rijke collectie van Baume & Mercier: de Clifton Club Burt Munro Tribute Limited Edition. Dit chronograaf-model, in een gelimiteerde oplage van 1967 stuks, is a tribute aan de motorrace legende Burt Munro.

Burt Munro | Alles over Horloges

Vanaf het begin waren George Hendee en Oscar Hedstrom, de oprichters van de Indian Motorcycle, geobsedeerd door het nastreven van snelheid. In eerste instantie zochten George en Oscar hun sensatie in wielrennen, maar toen de eerste benzinemotoren verschenen, zagen zij de kans om deze op de frames van fietsen te monteren.

Terwijl Indian Motorcycle snel groeide, namen baanbrekende mannen deze “motorfietsen” en verlegden hun grenzen in epische avonturen of in motordrome racen. Indian werd snel bekend als merk dat snelheidsrecords zette en liet sneuvelen. Maar het door Burt Munro in 1967 neergezette snelheidsrecord van 184.087 mph (296,11 km/u) is tot op de dag van vandaag ongebroken.

Als eerbetoon aan de 50e verjaardag van dit door Burt Munro neergezette snelheidsrecord, heeft Baume & Mercier een uniek horloge ontworpen. Burt was een man met bescheiden middelen en bouwde zijn record brekende Scout met het gebruik van basis gereedschap en maakte zelfs zijn eigen motoronderdelen van geborgen metaal in de loop van 40 jaar. Dit officiële Indian Motorcycle horloge kan met trots worden gedragen om de drager te herinneren dat alles mogelijk is met voldoende vastberadenheid en vertaalt de blijvende passie, een waarde die sindsdien door Baume & Mercier wordt overgebracht.

Cliftonclub Idian Burt Munro Limited Edition | Alles over Horloges

Met dit Limited Edition horloge, viert Baume & Mercier een icoon, een held van snelheid, terwijl op hetzelfde moment de nieuwe partnership met Indian Motorcycle Company wordt gedoopt – een samenwerking in dezelfde geest als de zeer succesvolle Shelby Cobra. Deze limited edition automaat chronograaf heeft een aantal speciale details die zijn ontworpen ter nagedachtenis aan de buitengewone prestatie van Burt Munro. Onmiddellijk zichtbaar is het grote gele nummer 35, Munro’s geluksgetal, in de chronograaf secondeteller.

Daarnaast is de “Indian Rode” kleur van de kalfslederen band de kleur van Indian Motorcycle Company, en in het bijzonder de kleur van de Munro Special. De wijzerplaat zelf is zilverkleurig met gezandstraalde en snailed afwerkingen, bedoeld om het oppervlak na te bootsen van de Bonneville Salt Flats, waar het record is gevestigd. Het contragewicht van de chronograaf secondewijzer is de herkenbare Indian “I”. De 44mm roestvrijstalen kast heeft een tachymeter schaal op de lunette, met het record, 184 mph, hierop gehighlight.

Cliftonclub Idian Burt Munro Limited Edition | Alles over Horloges

Op de achterkant is het bekende Indian hoofdtooi logo van de Indian Motorcycle Company gegraveerd, evenals het nummer van de limited edition.

De Clifton Club Burt Munro Tribute is gelimiteerd tot 1967 stuks, herinnerend aan het jaar dat Munro zijn iconische record vestigde. Dit exclusieve horloge is voor het eerst onthuld op EICMA, ’s werelds belangrijkste motorshow in Milaan, Italië van 7 tot 12 november 2017.

Zie ook Baume & Mercier.


s

Burt Munro was een persoon die zijn leven aan het motorrijden wijdde. Zijn interesse in snelheid begon op jonge leeftijd. Toen hij werkte in de bouw, werd hij een professioneel speedway rijder en bleef daarnaast motorracen, stijgend naar de top van de Nieuw-Zeelandse race scene.

In 1926 kreeg hij de kans een 1920 Indian Scout te kopen, maar de de door de motor te behalen maximum snelheid van 50 mph was niet genoeg voor een snelheidsfanaat als Burt, dus begon hij een project om de Scout sneller te maken. Burt werkte vaak ’s nachts aan de Scout en ging de volgende dag naar zijn werk na een korte nachtrust. Het aerodynamische rood dat zijn Scout omsloot, een streamliner genoemd, heeft het zwart met gele racenummer 35 op zich, en dit is nu direct herkenbaar als een icoon van de can-do mentaliteit die Burt liet zien om zijn dromen waar te maken en legendarische momenten te maken.

Burt Munro with the original shell | Alles over Horloges

“Je leeft meer gedurende vijf minuten snel op een motor
dan andere mensen doen in hun hele leven.”

– Burt Munro

Burt vloog tien keer naar de Bonneville Salt Flats. Zijn eerste bezoek was een rondtrip om te zien waar het allemaal over ging en tijdens de negen andere bezoeken zette hij drie snelheidsrecords. Burt zette zijn eerste record in 1962, een 883cc klasse record van 178.95 mph (288 km/u) met de Scout motor aangepast naar 850cc. Vier jaar later in 1966, was de cilinderinhoud uitgeput tot 920cc en zette hij een 1000cc klasse record van 168.07 mph (270.476 km/u). Het volgende jaar, 1967, nadat hij de motor nog eens 30cc had uitgeboord om het een 950cc te maken, zette hij het 1000cc klasse record van 184.087 mph (296.11 km/u). Hij was echter sneller tijdens de kwalificatie, met een one-way run van 190.07 mph (305.89 km/u). Burt kwalificeerde zich ooit met meer dan 200 mph (320 km/u), maar dat was een onofficiële race die niet werd meegeteld.

Hij overleed in 1978, relatief onbekend buiten de wereld van motorrijders. Hij zou nooit de roem hebben verwacht die bijna 40 jaar na zijn overlijden zou volgen. Zijn verhaal heeft sindsdien vele generaties van motorrijders geïnspireerd. Burt wilde simpelweg snel zijn en wereldrecords vestigen om zijn stempel op de wereld te drukken. Zijn verhaal werd vereeuwigd in de film ‘The World’s Fastest Indian’ uit 2016, met Anthony Hopkins in de hoofdrol.

Pin It on Pinterest

Share This