7-6-2012 | Voor de 6e editie van de Arte Portuguesa heeft de Zwitserse manufactuur Jaeger-LeCoultre, ook bekend als La Grande Maison, de krachten gebundeld met de Portugese kunstenaar Julião Sarmento. Met als resultaat de presentatie van twee Reverso limited editions, die zijn voorzien van een zeefdruk van Julião Sarmento.

De legendarische Reverso biedt de eigenaar bij uitstek de ruimte om het horloge te personaliseren en een uniek object te creëeren. De Reverso heeft namelijk een 180° draaibare kast zodat de wijzerplaat en het glas omlaag kan worden gedragen. De Reverso was daarmee hét antwoord op de vraag van in India gestationeerde Britse officieren naar een horloge dat in staat was de harde klappen tijdens het polospel te weerstaan. Feitelijk is de Reverso het eerste echte sporthorloge. Daarnaast biedt de draaibare kastbodem goed de ruimte voor artistieke uitingen, van gravures tot en met glazuur composities.

De Reverso / Arte Portuguesa limited editions behoren tot de mooiste versies van de Reverso. Arte Portuguesa is een project dat in het jaar 2000 is geïnitieerd door Pedro Torres, de oprichter van Torres Distribuição, de vertegenwoordiger van Jaeger-LeCoultre in Portugal. Het doel van het project is het creëren van een grafische weergave van de tijd door de ervaren handen van internationaal gerenommeerde Portugese kunstenaars. Pedro Torres heeft inmiddels al een groot aantal grote Portugese artiesten aan het project verbonden, zoals Julio Pomar, Manuel Cargaleiro, Paula Rego en Jose de Guimaraes. Hun gemeenschappelijke doel is de om de kastbodem te versieren met hun persoonlijke visie van tijd, waarmee de Reverso verandert in een tijdloos kunstwerk.

En nu is dan ook de Portugese kunstenaar Julião Sarmento betrokken bij het project. Hij koos voor de representatie van een vrouwelijk lichaam als personificatie van tijd. “Mijn werk draait vaak om het vrouwelijk lichaam en ik heb zelfs een serie kunstwerken die een zwangere vrouw uitbeelden, een vrouw die wacht op de bevalling, een beeld dat de tijd vertegenwoordigd,” zo legt de kunstenaar uit in het nieuwste nummer van Espiral do Tempo. “Het verwijst naar de ruimte waarin de vrouw beweegt, de ruimte die zij vult en de onbepaalde tijd waarin zij is gevonden. Tijd is niet vluchtig, het is eeuwigdurend. Mijn interesse ligt dan ook in de combinatie van het merkimago Jaeger-LeCoultre, mijn merkimago en het concept van eindeloze tijd.”

De Reverso / Arte Portuguesa Julião Sarmento is verkrijgbaar in twee limited editions van de Grande Reverso 976, die is uitgerust met een mechanisch handopwind uurwerk. De rosé gouden editie met een zwarte wijzerplaat en kleine seconde wordt uitgegeven in een gelimiteerde oplage van 20 stuks en kost € 17.900 per stuk.

Daarnaast wordt er ook een stalen versie met een kleine seconde uitgegeven in een gelimiteerde oplage van 30 stuks. Deze kost
€ 9.900 per stuk. De kastbodem van elke Reverso is voorzien van een zeefdruk met daarop de afbeelding van een vrouwelijk silhouet. De zeefdruk op de gouden limited edition is bijzonder: in het donker kleurt deze zeefdruk donkergeel en blijft zwart-wit bij de stalen versie.

Elke Reverso is door Julião Sarmento gesigneerd.

Zie ook www.jaeger-lecoultre.com.

 

Pin It on Pinterest

Share This