Zomertijd | Alles over Horloges

Vannacht begint de zomertijd weer! Daarom wordt in de nacht van zaterdag 25 maart en zondag 26 maart de klok om 2.00 uur verzet naar 3.00 uur. Dat betekent dus één uurtje minder slapen…

Niet vergeten, dan blijft u bij de tijd!

Historie zomertijd
De zomertijd heeft de mensheid al langere tijd beziggehouden. Voor zover men kan achterhalen was het eerste voorstel van de Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson die in 1895 voorstelde om de (lokale) tijd aan te passen aan het ritme van de mens. Hij wilde met zijn voorstel de klok in de zomer twee uur vooruit zetten.

In 1907 kwam de Engelsman William Willet met een pamflet Waste of Daylight (verspilling van daglicht) om de tijd in de zomer 80 minuten vooruit te zetten, maar hij stierf een jaar eerder (1915) dan de zomertijd in Engeland daadwerkelijk werd ingevoerd.

Eigenlijk werd ten tijde van de 1e Wereldoorlog (1914-1918) vanaf 30 april 1916 de zomertijd ingevoerd in het Duitse Keizerrijk (en de door dat rijk bezette gebieden). Nederland, hoewel neutraal gebied, voerde 1 dag later de zomertijd in. Het Verenigd Koninkrijk volgde 21 mei 1916 met invoering van de zomertijd.

De oliecrisis van 1973 noopte overheden in het westen tot een reeks energiebesparende maatregelen hetgeen aanleiding was om opnieuw de zomertijd in te voeren. Momenteel verzetten ca. 70 landen twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag in maart tot en met de laatste zondag in oktober.

Voor en nadelen
In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker, en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting.

Het invoeren van de zomertijd en het vermeende nut en de vermeende (energie)besparingen zijn niet onomstreden. Er zijn diverse groepen die het nut achterhaald vinden. In Nederland is bijvoorbeeld een heuse petitie gaande om de zomertijd af te schaffen!

Pin It on Pinterest

Share This