Dat kan sinds kort in Nederland, bij Blancier Timelodge Horlogeseminar in Voorschoten om precies te zijn. Nu ja, niet helemaal van scratch af aan, maar dat is wat ons betreft a minor detail dat de pret niet mag drukken.

Alles over Horloges nam afgelopen week de proef op de som. De verwachtingen vooraf waren hooggespannen. We laten u graag nog even in spanning of de verwachtingen zijn waargemaakt en nemen u graag mee in ons ééndaagse avontuur.

Blancier horlogeseminar

Uw horloge met een in blauw, wit of zwart uitgevoerde wijzerplaat

Aanvang
De ontvangst bij de Timelodge in Voorschoten is tussen 8.00 en 8.30 uur. Dat is best vroeg voor de zaterdagochtend, maar wel nodig omdat de deelnemers aan het horlogeseminar een lange dag voor de boeg hebben. Overigens vergt de rit naar de Timelodge slechts een half uur met de trein vanaf Amsterdam en 3 minuten lopen vanaf het station.

De gastheren van Blancier Time Lodge, de eigenaren Willem Kamerman en Mats van Santen, en MeisterUhrmacher Till Lottermann, heten u van harte welkom op de stijlvolle 1e etage van de Timelodge, waarin vrijwel alles ‘horloges’ ademt. U dient erop voorbereid te zijn dat zelfs het hart van de meest stoïcijnse deelnemer op dat moment van binnenkomst al sneller klopt, niet zozeer door het nemen van de trap – that’s a piece of cake – maar omdat men bij het bestijgen van de trap al een glimp meekrijgt van de atelierruimte, het walhalla voor de ‘horlogemakers’ in spé.

Op dat moment maakt u ook kennis met de overige deelnemers, die als het goed is net als uzelf begeistert zijn van horloges. Het blijft mooi om met gelijkgestemden de fascinatie over horloges te delen. Laten we eerlijk zijn, iemand die meent dat een horloge overbodig is omdat hij/zij de tijd wel kan aflezen van zijn smartphone heeft op dit seminar niets te zoeken…

Blancier Horlogeseminar | Alles over Horloges

Korte introductie Horloge Techniek
Om stipt 8.30 uur (we zitten immers niet voor niets in een Timelodge) wordt u onder bezielende leiding van Mats en onder toeziend oog van MeisterUhrmacher Till in een ca. 30 minuten durende presentatie meegenomen in de wonderen der techniek van het beproefde Unitas 6497 uurwerk, het mechanische hand opwind kaliber dat we gaan gebruiken in het seminar. Aansluitend is nog een korte vragenronde met de deelnemers. Al met al leerzaam en vermakelijk, ook voor diegenen die al de nodige achtergrondkennis hebben van mechanische horloges.

The real fun
Vanaf 9.30 uur begint het echte werk, of beter gezegd the real fun: het demonteren, reinigen, polijsten, graveren, decoreren, vergulden en monteren van het uurwerk.

Tijdbank | Alles over Horloges

Tijdbank luistert naar de ’tik-tak’ van het uurwerk om te bepalen of het uurwerk binnen de tolerantie blijft

Nadat u een horloge hebt uitgekozen met naar keuze een blauwe, witte of zwarte wijzerplaat, wordt het horloge eerst op de tijdbank gelegd, die meet of het uurwerk loopt binnen de tolerantie van de 21.600 bewegingen per uur (3 Hz). Na de montage wordt gekeken of het horloge nog steeds binnen de eerder gemeten tolerantie loopt, of zonodig afstelling nodig heeft.

Blancier Horlogeseminar

MeisterUhrmacher Till Lottermann doceert…

  1. Demonteren
   Hierna gaat u dit horloge demonteren. Dit is een feest op zich. Eerst gaat u het uurwerk uit de horlogekast halen en vervolgens gaat u dit uurwerk stap voor stap uit elkaar halen.Demontage uurwerk | Alles over HorlogesOp uw werktafel vindt u een bakje waarin alle onderdelen kunnen worden gelegd. Voor onderdelen kunt u beter lezen ‘onderdeeltjes’, want op de bruggen na betreft het vaak héél kleine schroefjes, tandwieltjes en radartjes. Hoewel het Unitas 6497 uurwerk slechts uit 43 onderdelen bestaat, is het op zich al een kunst om dit demontagegepriegel met succes te klaren.

   Polijsten bruggen van uurwerk | Alles over horlogs

   Polijsten van de bruggen op speciaal glas

  2. Polijsten
   Nadat het uurwerk is ontdaan van alle onderdelen, monteert u de twee bruggen weer op de platine en gaat u deze bruggen polijsten. Dit doet u door de bruggen op een speciaal daarvoor gemaakte glazen plaat volledig glad te strijken in ronddraaiende bewegingen.

   Graveren van uurwerk | Alles over Horloges

   Onder toeziend oog van MeisterUhrmacher Till mag de gelukkige TvdK nummer ‘001’ op zijn uurwerk graveren

  3. Graveren
   Nadat de bruggen zijn gepolijst, gaat u op een van de bruggen een nummer graveren en naar keuze uw naam, initialen of een naam naar keuze, onder de restrictie dat de ruimte op de brug uiteraard beperkt is. De uurwerken in de seminars worden opvolgend genummerd. Het magische nummer ‘001’ is bij ons seminar vergeven en inmiddels dus onbereikbaar; dat geldt ook voor de nummers 002 t/m 006. Dit betekent overigens wel dat bij het eerstvolgende horlogeseminar het misschien wel meest magische nummer ‘007’ nog wél tot de mogelijkheden behoort…

   Blancier Horlogeseminar

   Visserslatijn maar dan anders… Onder het genot van een weldadige lunch verhalen over horloges

   Lunch
   Tussen de bedrijven door wordt de inwendige mens uiteraard niet vergeten. Om 12.30 uur begint de lunch, bestaande uit een warm biologisch streekgerecht, bouillon, broodjes, koffie, thee, etc. In ons geval gerookte ganzenborst, runderbouillon en broodjes met divers beleg. Wees gerust, er is ruim genoeg voor eenieder. De lunch is tevens een heel mooi moment om de eerste belevenissen als ‘horlogemaker’ met elkaar te delen.

  4. Reinigen
   Na de voortreffelijke lunch stond iedereen wel weer te trappelen om verder te gaan met zijn horloge. De vervolgstap is het reinigen van de onderdelen door ze enkele minuten in een speciaal ontsmettingsbad te hangen. Daarna föhnt u de onderdelen droog.

   Perlage aanbregen op uurwerk | Alles over Horloges

   Rondje voor rondje perlage aanbrengen… met prachtig resultaat

  5. Aanbrengen van Perlage decoratie
   Wordt het uurwerk door het graveren van het unieke nummer en uw naam of initialen al meer en meer uw ‘eigengemaakte’ uurwerk, het aanbrengen van de Perlage-decoratie vergroot dat gevoel nog meer. Het vergt enige handigheid, maar de perlage maakt het in basis eigenlijk al fraaie uurwerk nog veel fraaier.

   Vergulden van een uurwerk | Alles over Horloges

   ‘Till de Magiër’ in actie…

  6. Till de Magiër!
   Dit laatste onderdeel van het bewerken van het uurwerk heet officieel ‘vergulden’. Geloof me, als u erbij bent ervaart u pure magie, ik heb er geen ander woord voor. Deze fase mag u niet zelf uitvoeren, want een en ander luistert qua tijdsduur heel nauw en de gebruikte stoffen zijn bij onjuist gebruik ook bepaald niet ongevaarlijk voor uw gezondheid én die van de overige aanwezigen. Daarom wordt het vergulden uitgevoerd door Till. Wat mij betreft Till de Magiër.

   Vergulden Blancier Horlogeseminar | Alles over Horloges

   Het resultaat is verbluffend!

   Wat hij voor uw ogen laat voltrekken is even onnavolgbaar als het resultaat fraai is. Kaal, gepolijst en met perlage versierd roestvrij staal wordt in een soort verwarmde doorzichtige koffiepot gehangen en verandert in een tijdbestek van 30 seconden in ’18 karaat’ goud. Door elektrolyse gaan gouddeeltjes kleven aan het metaal waardoor het verandert in ‘goud’. Prachtig!

   Monteren uurwerk - Blancier Horlogeseminar

  7. Montage
   Nadat het vergulden is afgerond, begint het montagefeest. Till helpt met het oliën en zelf gaat u fasegewijs de diverse onderdelen weer monteren op/aan de platine, Indien nodig wordt u daarbij geholpen door Till, Willem of Mats. Of door de andere deelnemers uiteraard. Als het uurwerk weer compleet is, wordt het voorzien van de wijzerplaat en wordt het uurwerk weer geplaatst in de horlogekast. Dan volgt het monteren van de kroon en de wijzers.
Made by Myself

De stofjes die u ziet, liggen op het horlogeglas, niet eronder…

Le moment suprême…
Aan het einde van de dag, rond 17.30 – 18.00 uur is uw eigen gemaakte horloge klaar en tikt trots om uw pols. Buitengemeen leuk detail is dat op de plek waar je normaliter bijvoorbeeld “Swiss Made” of “Made in Germany” verwacht, de tekst “Made by Myself” is aangebracht… 100% briljant!

Blancier Horlogeseminar

Verrassing
Na de montage van uw eigen horloge wordt u uitgenodigd voor een borrel. Onder het genot van een heerlijk glas bubbels (maar u mag ook kiezen voor bier, frisdrank, koffie of water) wacht u dan nog een verrassing. Ik kan hier natuurlijk niet verhullen wat dat is, want het moet natuurlijk een verrassing blijven… Maar neemt u van mij aan dat het een heel aangename verrassing is, geheel in lijn met de mooie ervaringen van die dag en uw horloge!

Made by Myself in optima forma
Toegegeven, de deelname aan het horlogeseminar is met een basisprijs van € 890,- niet goedkoop. Bovendien achten wij de kans dat u kiest voor de diverse extra opties (andere bezel, sunburst tandwielen, geskeleteerde ankerkloof opstelling, gepersonaliseerde achterbezel, andere horlogeband, andere type kroon, etc) echt levensgroot in. Met als gevolg dat de prijs ook zomaar nog met 50% kan oplopen. Het is waar dat u voor dat  geld ook horloges kunt kopen van gerenommeerde merken als bijvoorbeeld Baume & Mercier, Oris en Tissot.

Anderzijds is het wel goed te beseffen dat u voor dat geld als horlogeliefhebber niet alleen een onvergetelijke dag meemaakt, maar aan het eind van de dag ook uw ‘eigengemaakte’ horloge mee naar huis neemt. Door uzelf gedemonteerd en voorzien van het door uzelf aangebrachte nummer, initialen en decoratie, en aansluitend weer door uzelf gemonteerd. Daarnaast kunt u het horloge vrijwel geheel personaliseren door de keuze voor de eerder genoemde opties, de kleur wijzerplaat, de uitvoering van de bezel, de uitvoering van de wijzers (zwart, staal, verguld of geblauwd), de vorm van de kroon en de kleur en materiaal horlogeband. Oftewel ‘Made by Myself’ in optima forma. Hoe gaaf is dat? Dat lukt u elders niet…

Blancier Horlogeseminar | Alles over Horloges

Horloge ‘003’

Waardering
Onze waardering van deze dag? Op een schaal van 1 tot 10: een 12. Daarmee geven we gelijk antwoord op de vraag of dit horlogeseminar onze vooraf hooggespannen verwachtingen waarmaakte: met bijna speels gemak!

Blancier Timelodge | Alles over Horloges

De trotse deelnemers en hun horloges mit MeisterUhrmacher Till Lottermann in het midden

Waarschuwing!
Tot slot willen wij u erop wijzen dat Blancier Timelodge de deelnemers aan het horlogeseminar voorafgaand een waarschuwing geeft. Nee, niet voor levens- of gezondheidsbedreigende zaken uiteraard, maar als deelnemer loopt u het risico dat het door u zelf gemaakte horloge uw lievelingshorloge wordt. Voor horlogeverzamelaars is deze waarschuwing wel op zijn plaats: dat zou zo maar eens werkelijkheid kunnen worden…

Zie voor meer informatie over het horlogeseminar en de data www.horlogeseminar.nl.

Pin It on Pinterest

Share This