Tourbillon

© Jaeger-LeCoultre | Master Grand Tourbillon

De tourbillon (Franse benaming voor ‘wervelwind’) is in 1795 uitgevonden door Abraham-Louis Breguet en was bedoeld om de invloed van de zwaartekracht op de gang van uurwerken te voorkomen. Op 26 juni 1801 heeft Abraham-Louis Breguet het patent op de tourbillon verkregen.

De tourbillon is oorspronkelijk ontwikkeld voor zakhorloges omdat deze zich meestal dag en nacht in dezelfde (verticale) positie bevonden. Hierdoor kreeg de zwaartekracht steeds vat op hetzelfde punt van het gangwerk dat daardoor meer slijtage vertoonde waardoor het uurwerk onregelmatig ging lopen.

Door het gangwerk in een om zijn as draaiende kooi (de tourbillon-cage of tourbillon-kast) te plaatsen kon dit worden voorkomen doordat het horloge nu in iedere positie dezelfde wrijving heeft. Doordat de invloed van de zwaartekracht werd gecompenseerd werd de precisie van het uurwerk vergroot.

Bij de huidige polshorloges is een tourbillon feitelijk een overbodige functionaliteit, omdat deze in steeds wisselende standen wordt gedragen. Maar omdat de tourbillon wordt gezien als teken van technisch hoogstaande expertise wordt deze complicatie binnen de haute horlogerie ook toegepast bij polshorloges, waarbij de tourbillon veelal opengewerkt zichtbaar is.

Omdat de productie van een tourbillon uiterst complex is, zijn horloges met deze complicatie ook erg kostbaar. De tourbillon is dan ook een technisch hoogstandje binnen de Haute Horlogerie en geldt algemeen als een Grand Complication.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This