Spiraal | Alles over Horloges

© Maurice LaCroix | Balans en spiraalveer

De spiraal (ook wel spiraalveer of balansveer genoemd) is de veer waarmee de balans wordt aangedreven. De spiraalveer is functioneel gezien niet van de balans te scheiden, omdat zij beiden het slingermechanisme en daarmee de basis van de tijdmeting vormen.

De spiraalveer is aan de binnenzijde via de spiraalrol aan de as bevestigd en aan de buitenzijde met behulp van een blokje aan de kloof bevestigd via een schroefje. De spiraal wordt tegenwoordig niet meer met een schroef vastgemaakt maar vastgeplakt.

De spiraalveer is een vlakke dunne draad die vroeger uit staal of messing bestond, maar tegenwoordig vaak van Nivarox wordt gemaakt.

Nivarox is een legering die voornamelijk bestaat uit ijzer, nikkel, chroom en de elementen mangaan, silicium titaan en beryllium en dit materiaal heeft als voordeel dat zij zich nauwelijks door temperatuurschommelingen laat beïnvloeden. Aangezien temperatuurverschillen de vijand van nauwkeurigheid is, geldt Nivarox voor connaisseurs als de belangrijkste vooruitgang op het gebied van precisie uurwerken met een balanssysteem.

Zie ook balans.

Pin It on Pinterest

Share This