Secondes morte| Alles over Horloges

© Grönefeld | One Hertz 1912

De secondes morte (ook wel bekend als dead-beat seconds) is een complicatie van een mechanisch uurwerk waarbij de secondewijzer per seconde verspringt. Dit in tegenstelling tot het gebruikelijke “lopen” van de secondewijzer.

Deze complicatie is zeldzaam en kwam in de jaren voor de quartz revolutie (jaren ’70-’80 van de vorige eeuw) nog wel voor maar stierf feitelijk een stille dood vanwege diezelfde quartz revolutie. De reden hiervan was dat de secondewijzer op vrijwel gelijke wijze per seconde verspringt als bij quartz horloges, die uiteindelijk ook een frequentie van 1 Hz gebruiken (zie ook Quartz).

Daarmee werd de “lopende” secondewijzer hét onderscheid tussen mechanische horloges en quartz horloges. Overigens geldt die uiterlijke gelijkheid enkel voor het per seconde verspringen van de secondewijzer, qua achterliggend mechaniek is de dead seconds complicatie uiteraard van geheel andere orde.

Recentelijk is deze springende seconde complicatie “nieuw” leven ingeblazen door de lancering van de One Hertz door de gebroeders Grönefeld. De One Hertz is voorzien van het compleet in eigen huis ontwikkelde G-02 kaliber met daarin een eigen onafhankelijke aandrijving voor de separaat verspringende secondewijzer.

Pin It on Pinterest

Share This