Poinçon de Genève | Alles over Horloges

© Roger Dubuis | Poinçon de Genève

Het Poinçon de Genève (ook bekend als Geneva Seal of Zegel van Genève) is het officiële zegel van de stad en het Kanton van Genève.

Het zegel bestaat uit het wapen van Genève. Omdat de markt in de late jaren van 1800 werd overspoeld met vervalsingen, begon dit een serieuze bedreiging te worden voor de internationale reputatie en de ongeëvenaarde kwaliteit van de Geneefse uurwerken. Dit was voor het Société des Horlogers (opgericht in 1873) aanleiding om bij het Kanton van Genève aan te dringen op beschermingsmaatregelen en het oprichten van een controle-instituut.

Die oproep voor wettelijke bescherming vond gehoor en op 6 november 1886 zag de “Loi sur Controle facultative des montres” het levenslicht. Sinds 1886 wordt het officiële zegel van het Kanton van Genève als kwaliteitskenmerk toegekend aan Geneefse manufacturen, die voldoen aan strenge kwaliteitscriteria die op basis van voornoemde wet zijn vastgelegd in het “Règlement sur le contrôle facultatif des montres de Genève”.

Het Poinçon de Genève is dan ook een felbegeerd teken van excellente kwaliteit, precisie en expertise en staat dan ook in hoog aanzien in de Haute Horlogerie. Er is slechts een select aantal manufacturen dat dit zegel toegekend krijgt.

Tot deze selecte groep behoort onder meer Cartier, Chopard, Patek Philippe, Roger Dubuis en Vacheron Constantin.

Overigens hanteert Patek Philippe sinds 2009 een eigen kwaliteitszegel.

 

Poinçon de Genève | Alles over Horloges

Poinçon de Genève

Pin It on Pinterest

Share This