24 april 2013 | Parmigiani Fleurier onthult een nieuwe horlogecreatie: de Toric Quaestor Labyrinthe.

Parmigiani Fleurier Toric Quaestor Labyrinthe

Zoals de naam al doet vermoeden is het horloge geïnspireerd op het labyrint. Volgens de overlevering werd het labyrint uitgevonden door de architect Daedalus om de Minotaurus (een figuur uit de Griekse mythologie) op te sluiten. Na verloop van tijd kreeg het labyrint diverse betekenissen in verschillende culturen, maar het mysterieuze karakter bleef fascineren. Want meer nog dan het oplossen van de raadsels van het labyrint, ligt de werkelijke waarde van het labyrint in de zoektocht zelf.

Zeldzaam Burmaanse jade

De Toric Quaestor Labyrinthe is voorzien van een wijzerplaat in de vorm van een labyrint. De wijzerplaat bestaat uit twee lagen die tezamen het labyrint vormen. De onderste laag is een schijf van uiterst kostbare Birmaanse jade. Daarboven ligt een opengewerkte plaat van 18 karaat witgoud die de diverse passages van het labyrint vormt. Deze wit gouden plaat wordt eerst bewerkt met behulp van een CNC-machine en daarna volgt het afwerkingsproces. Deze afwerking op zich vergt al meer dan 35 manuren werk. Alle contouren van het labyrint zijn bovendien afgekant met de hand.

Het horloge heeft een horlogekast van 950 Platina met een diameter van 46 mm en een dikte van 13,2 mm. De kast is voorzien van een dubbele gekartelde bezel. Op de wijzerplaat zijn naast de uren en minuten ook een gangreserve-indicator (op 3 uur) en de kleine seconde (op 6 uur) afleesbaar. De uur- en minuutwijzers zijn voorzien van superluminova voor afleesbaarheid in het donker.

De Birmaanse jade groene wijzerplaat onttrekt een bijzondere complicatie aan het oog: de minuterepeater. De minuterepeater gebruikt de speciale design kenmerken om een uitzonderlijk zuivere melodie ten gehore te brengen. De transparante kastbodem van saffierglas biedt zicht op het handopgewonden manufactuur uurwerk PF 357 dat tikt met een frequentie van 21.600 bewegingen per uur (3 Hz). De gangreserve bedraagt 72 uur.

De opengewerkte gouden schijf

Het uurwerk is voorzien van een vliegwiel, en dat is een belangrijke innovatie. Naast het geven van constante energie aan de veer realiseert het vliegwiel namelijk ook een schokloze en geluidsloze aandrijving van de minuterepeater. Doorgaans zijn minuterepeaters uitgevoerd met ‘schokkende’ tandwielen. De kroon heeft een doorsnee van 7 mm en is voorzien van een saffierglazen cabochon. De Toric Quaestor Labyrinthe wordt om de pols gedragen met een alligator lederen band en een 18 karaat gouden gesp-sluiting.

Zie ook www.parmigiani.ch.

Pin It on Pinterest

Share This