13 mei 2013 | Harry Winston onthulde tijdens Baselworld 2013 een nieuw horloge: de Opus XIII.
Harry Winston Opus XIII

Het is natuurlijk geen nieuws om te vermelden dat horloges in diverse soorten, maten en verschijningsvormen worden gemaakt. Het is eigenlijk ongekend dat voor het aanduiden van de tijd – overigens met diep respect voor de zeer toegewijde horlogemakers – zoveel variaties bestaan. Maar als je mocht denken dat je alle variaties inmiddels wel zo’n beetje gezien hebt, helpt de Opus XIII je wel uit de droom. Weer zo’n bijzonderheid die de tijd bepaald niet op klassieke wijze weergeeft…

De Opus XIII is ontwikkeld door Ludovic Ballouard, een zeer getalenteerde Franse horlogemaker die voorheen zijn kunsten bij F.P. Journe etaleerde. Zoals het een horloge uit de Opus reeks betaamt, tart ook de Opus XIII met de conventionele regels van een horloge.

Feitelijk staat het turen naar de wijzerplaat gelijk aan het ondergaan van een magische show waarin 11 roterende driehoeken voor de uren en 59 wijzers voor de minuten weer net zo snel verdwijnen als ze verschijnen. Maar vooruit, en passant krijgt u tijd mee. Afijn, omdat beelden nu eenmaal veel meer zeggen dan woorden verwijs ik u naar onderstaande video. Dan snapt u precies wat ik bedoel.

De Opus XIII (ref. OPUMHM44WW001) heeft een 18 karaat wit gouden horlogekast met een diameter van 44,25 mm en een dikte van 13,6 mm. Op de bezel is op 12 uur ‘Harry Winston’ en op 6 uur ‘Opus XIII’ gegraveerd. De wijzerplaat bestaat uit een facet geslepen saffier. Het horloge is voorzien van een mechanisch uurwerk dat bestaat uit 364 onderdelen en tikt met 21.600 bewegingen per uur. Het handopgewonden uurwerk is voorzien van maar liefst 242 robijnen (!) en beschikt over een gangreserve van circa 35 uur.

De uren worden weergegeven door 11 driehoekige wijzers die 180º draaien (de uurwijzers draaien elk uur, behalve op 12.00 en 24.00 uur). De minuten worden aangeduid door 59 minuutwijzers die 40º draaien. Het ‘HW’ logo in het hart van de wijzerplaat is alleen zichtbaar om 12.00 uur ‘s middags en om 24.00 uur middernacht. De Opus XIII is waterdicht tot 30 meter onder water en wordt om de pols gedragen door een zwart alligatorlederen band die is voorzien van een 18 karaat wit gouden vouwsluiting.
Harry Winston Opus XIII

De oplage van de Opus XIII is gelimiteerd tot 130 stuks. De prijs? Alleen betaalbaar door de happy few!

Zie ook www.harrywinston.com.

Pin It on Pinterest

Share This