2-4-2012 | Tijdens Baselworld 2012 presenteerde Patek Philippe de nieuwe Ref. 5204, een geheel in eigen huis vervaardigde rattrapante met perpetual calendar. Het kaliber CHR 29-535 PS Q vormt het kloppend hart van deze Grande Complication.

De perpetual calendar ofwel eeuwigdurende kalender is gebaseerd op dezelfde configuratie als de vorige jaar geïntroduceerde Ref. 5270P chronograaf. Het bestaat uit 182 afzonderlijke onderdelen en beslaat 1,65 mm van de totale hoogte (8,70 mm) van het uurwerk.

De uitzonderlijke kwaliteit van Patek Philippe behoeft uiteraard geen betoog, maar dit uurwerk is feitelijk een indrukwekkende demonstratie van de enorme kwaliteit, expertise en vaardigheden die het merk heeft op het gebied van complicaties en complexe uurwerken, zoals zij dat etaleert met de combinatie van 496 onderdelen die benodigd zijn voor de creatie van dit technische hoogstandje.

In tegenstelling tot de perpetual calendar is de rattrapante (ook wel dubbelchronograaf of split-seconds) volledig nieuw ontworpen en door de high skilled ingenieurs van Patek Philippe voorzien van innovaties om het mechanisme van de rattrapante te verbeteren. Zo heeft Patek Philippe het mechanisme zo ontworpen dat de twee wijzers van de rattrapante chronograaf bij de nulstelling perfect over elkaar heenvallen.

Er zijn wel fabrikanten die de (1e of bovenste) chronograafwijzer iets breder maken dan de (2e of onderliggende) “split second” wijzer om “te verhullen” dat beide wijzers elkaar niet geheel overlappen. Noblesse oblige, dus heeft Patek Philippe een oplossing voor dit probleem ontworpen waarmee de precisie van het rattrapante mechaniek toenam met 75%. Patek Philippe heeft hiervoor een patent aangevraagd.

Het mechanische uurwerk wordt omsloten door een klassiek ronde, platina kast met een diameter van 40 mm en een hoogte van 14,19 mm. De witte opaline wijzerplaat is gemaakt van 18 karaats goud.

De dag en de maand van de week worden traditiegetrouw weergegeven in twee separate openingen onder 12 uur. Op 6 uur zijn de maanfase en de dagen van de maand gepositioneerd. De 30 minutenteller van de chronograaf bevindt zich op 3 uur en de kleine seconde is gepositioneerd op 9 uur. De kleine ronde opening tussen de 4 en 5 uur geeft zicht op de schrikkeljaar-cyclus en tussen 7 en 8 uur is de dag/nacht indicator gepositioneerd.

De uurindexen en de (zwart-geoxideerde) wijzers zijn gemaakt van 18 karaats goud en voorzien van Superluminova. De kast is voorzien van een saffierglazen bodem wat een adembenemend zicht geeft op het uurwerk. Het is overigens mogelijk deze glazen bodem te vervangen door een vaste platina bodem. Het uurwerk slaat met een tikgetal van 28.800 (4 Hz) en heeft een gangreserve van 65 uur.

Voor degenen die zich nu met gezwinde spoed naar een Patek Philippe-dealer willen snellen wellicht nog een ontnuchterende mededeling: dit wondertje van techniek is voor de meeste aardse stervelingen niet te betalen…

Zie voor meer informatie: www.patek.com.

Pin It on Pinterest

Share This