19 maart 2013 | Het Zwitserse horlogehuis ochs und junior lanceert een nieuw horloge met maanfase dat is uitgevoerd in slechts twee materialen, messing (alle wijzerplaat componenten inclusief de wijzers) en titanium (horlogekast, kroon en gesp): ochs und junior maanfase patina.

ochs und junior Moon Phase PatinaLudwig Oechslin, verantwoordelijk voor alle technische innovaties en functionele aspecten en tevens oprichter van ochs und junior, ontwikkelde de een-metaal oplossing voor de maanfase. Hierdoor kon hij het hele proces voor het maken van de ochs und junior prototypes in zijn werkplaats in La Chaux-de-Fonds controleren. De messing wijzerplaat is met de hand gepatineerd door middel van een antieke sculptuur restauratieproces, waardoor het goudkleurige messing een donker grijze kleur heeft gekregen. Vandaar de toevoeging ‘Patina’ in de naam van het horloge. Door het fresen van het metaal is het verloop van de ‘maan’ en de ‘aarde’ zichtbaar. Omdat het patineren met de hand geschiedt, zijn natuurlijke verschillen in het patineerproces niet te voorkomen. Elke ochs und junior maanfase patina heeft dan ook een unieke uitvoering.

De een-metaaloplossing vormde slechts het begin van de eenvoud bij het moderne maanfase patina horloge. Het ontwerp van het horloge is dan ook briljant in zijn eenvoud:

1. Eenvoud in technische uitvoering
Hoewel de maanfase complicatie slechts uit 5 onderdelen bestaat, zal de maanfase slechts 1 dag per 3.478,27 jaar afwijken. De ochs und junior maanfase patina is daarmee het meest accurate polshorloge met maanfase. Voor een goed begrip: een gewone maanfase heeft een afwijking van een dag na circa twee jaar; meer precieze maanfases hebben een afwijking van een dag na 122, 500 of 1007 jaar. Zie voor een ex

ochs und junior Moon Phase Patina

2. Eenvoud in ontwerp
De niet-alfanumerieke wijzerplaat is ontworpen voor maximale leesbaarheid en functionaliteit. De wijzerplaat lay-out toont de relatieve posities van de maan, de zon en de aarde. De 30 +1 datum perforaties en 6 indexcijfers laten de precieze uren, minuten en seconden te lezen. De perforaties voor de datumindicatoren is zodanig uitgevoerd dat elke vijfde dag correspondeert met de een van de 6 uurindexen (2, 4, 6, 8 10 en 12 uur). Hierdoor is de datum intuïtief af te lezen. Opvallend is dat de wijzerplaat geen merknaam of logo bevat. Volgens ochs und junior niet nodig: men is van oordeel dat door het unieke ontwerp de oorsprong wel duidelijk is!

ochs und junior Moon Phase Patina

3. Eenvoud in productie
Het technisch elegante design stelt ochs und junior in staat horloges op maat te maken met een hoge betrouwbaarheid in extreem kleine productieaantallen (ochs und junior produceert niet meer dan 300 horloges per jaar). Door deze productiewijze garandeert ochs und junior een levenslange garantie op alle ochs und junior onderdelen, inclusief de epicyclische maanfase tandwielen, horlogekast, wijzerplaat, kroon en gesp.

ochs und junior Moon Phase Patina

De ochs und junior maanfase patina heeft een titanium horlogekast van 39 of 42 mm. De horlogekast kan ook in zilver worden uitgevoerd. De uiterst accurate maanfase complicatie bestaat uit slecht 5 onderdelen. Het basisuurwerk van het horloge is het welbeproefde ETA 2824-2 uurwerk. Het is mogelijk het horloge in aangepaste kleuropties te bestellen. De adviesprijs bedraagt CHF 8.000 voor de titanium maanfase patina en CHF 10.000 voor de zilveren uitvoering (inclusief 8% Zwitserse BTW).

Zie ook www.ochsundjunior.ch.
ochs und junior Moon Phase Patina

ochs und junior Moon Phase Patina

Pin It on Pinterest

Share This