7-5-2012 | Het moet nog moederdag worden, maar Montblanc geeft alvast cadeau suggesties voor vaderdag, bestaande uit horloges, schrijfinstrumenten, manchetknopen en lederwaren.

Star Classique Automatic

Volgens Montblanc gaat de Star Classique Automatic terug naar de basis: een klassiek horloge voor stijlvolle heren, die wensen dat hun horloge de normen van discrete elegantie ondersteunt. Het polshorloge is inderdaad klassiek vormgegeven met een klassieke ronde vorm en een gemiddelde grootte van 39 mm en een hoogte van 8,9 mm.

Onder het motto ‘Less is more’ geeft dit horloge alleen de uren, minuten en seconden aan, ofwel de basis van tijd: niets meer en niets minder. Het aan beide kanten ontspiegelde saffierglas geeft een goed zicht op de zilverkleurige wijzerplaat, voorzien van vier vergulde cijfers en 8 vergulde indexen voor de uuraanduidingen. Tussen de wijzer-as en 6 uur is het display voor de kleine seconde gepositioneerd met op de achtergrond de afbeelding van de Montblanc sneeuwvlok. Net als de uurindexen zijn ook de wijzers verguld. Op de wijzerplaat prijken tevens de aanduidingen ‘Swiss Made‘ en ‘Automatic‘.

Het kloppend hart van de Star Classique Automatic is het automatische mechanische manufactuur kaliber MB 4810/408 voorzien van gouden rotor, en een tikgetal van 28.800 bewegingen per uur (4 Hz). Het uurwerk heeft een gangreserve van 42 uur. Het fraaie mechaniek is zichtbaar door de transparante, saffierglazen kastbodem. Het geheel wordt om de pols gedragen door een zwarte alligatorlederen band met gespsluiting.

De Star Classique is verkrijgbaar in 18-karaat rosé of geelgoud, maar ook in een variant van goud-met-staal met een bezel en een kroon van 18-karaat rosé goud en twee stalen varianten.

Montblanc Collection Villeret 1858
De Montblanc Collection Villeret 1858, ofwel de nieuwe Vintage Tachydate, herinnert aan de eeuwigdurende fascinatie van de mensheid voor snelheid. In de eerste 20 jaar van de 20e eeuw kreeg het begrip snelheid een nieuw belang. Snelheid veroverde een verhoogde status dankzij de automobiel, die symbool stond (en nog steeds staat) voor individuele mobiliteit.

Albert Einstein publiceerde in 1916 zijn ‘algemene relativiteitstheorie’ in Bern, waarvoor hij vier jaar later een Nobelprijs kreeg. Intussen waren veertig kilometer naar het westen, in Villeret, horlogemakers van het horlogehuis Minerva bezig hun chronografen met wijzerplaten uit te rusten, waarbij alles om snelheid draaide. De Eerste Wereldoorlog woedde in volle hevigheid en militaire officieren hadden voor tactische doeleinden betrouwbare uurwerken nodig. Met chronografen met telemeterschalen kon een soldaat de afstand tussen zijn eigen positie en die van de artillerie van de vijand precies bepalen, door het interval tussen de vlammen uit de loop van een vijandelijk kanon en het geluid van de ontploffing te timen.

Met tachymeterschalen konden militairen op veilige afstand de snelheid van de vijandelijke konvooien berekenen. Toevalligerwijs werd er in hetzelfde jaar waarin Albert Einstein zijn standaardwerk over de verhouding tussen tijd en ruimte publiceerde, in Villeret een stopwatch gebouwd die seconden in 100 exact gelijke delen kon splitsen. Dat waren echt turbulente tijden!

De nieuwe Vintage Tachydate is een aandenken aan dit voorbije tijdperk waarin Minerva (nu bekend als ‘Montblanc Manufacture Villeret’) voor het eerst polshorloges voorzag van superieure chronograafmechanieken. De toevoeging 1858 is dan ook een zinspeling op 1858, het jaar waarin Minerva werd opgericht. Montblanc zal achtenvijftig chronografen in 18-karaat witgoud en een even beperkte serie in 18-karaat rosé goud produceren.

De chronograaffunctie is toevertrouwd aan het nieuw ontwikkelde manufactuur Kaliber MB M16.32 dat trilt met een frequentie van 18.800 (2,5 Hz) en is voorzien van een schroefbalans. Het betreft een handopwind uurwerk met een gangreserve van 50 uur. Beide horloges zijn voorzien van wijzerplaten van massief goud. De wijzerplaat van het witgouden horloge heeft een zilverkleurige, witte, korrelige textuurafwerking; de wijzerplaat van het rosé gouden uurwerk is voorzien van een ivoorkleurige lak. De uurcirkel bestaat uit zwartgeverfde cijfers.

De tachymeter, die op eenheden van duizend gebaseerd is, is ontworpen als een dubbele schaal met een buitencirkel van 1.000 tot 60 en een binnenschaal van 60 tot 30. Op 3 uur zijn de verstreken minuten van de chronograaf zichtbaar en op 9 uur is de kleine seconde gepositioneerd. Op 6 uur wijst een wijzer de datum aan. Met uitzondering van de rode centrale secondewijzer van de chronograaf zijn de overige wijzers van geblauwd roestvrijstaal (bij de witgouden editie zijn deze cijfers uitgevoerd in wit goud).

De kast heeft een diameter van 43,5 mm en een hoogte van 13 mm en is voorzien van een kroon met ingebouwde chronograafknop en een parelmoeren Montblanc sneeuwvlok. De transparante kastbodem is geschroefd aan de kast en biedt via het saffierglas goed zicht op het chronograafmechanisme. Ook dit uurwerk wordt om de pols gedragen door een zwart alligatorlederen band. De gesp-sluiting is van rosé goud of wit goud, al naar gelang de horlogekast is uitgevoerd in rosé goud of wit goud.

Naast bovengenoemde horloges heeft Montblanc nog meer in petto voor vaderdag. Zo kunnen vaders hun iPad en iPhone in stijl beschermen met de Meisterstück Selection iPad en iPhone cases, die zijn gemaakt van subtiel glanzend kalfsleder in verschillende kleuren. En voor de nog echt schrijvende vaders biedt Montblanc de Starwalker schrijfinstrumenten, een vulpen, balpen en fineliner uitgevoerd in rosé goud en zwarte lak, of in metaal voorzien van diamant gesneden lijnen.

Zie voor meer informatie www.montblanc.com.

Pin It on Pinterest

Share This