30 oktober 2012 | Namaakproducten zijn wereldwijd een serieus probleem, dat effect heeft op producten van diverse aard: bijvoorbeeld medicijnen, dvd’s, kleding, parfum, horloges, onderdelen voor auto’s en zelfs heuse oldtimers worden nagemaakt. Ook horloges mogen zich helaas “verheugen” in een ware hausse aan imitatie.

© Ministerie van Financiën/Douane – Inbeslaggenomen horloges

Het lijkt misschien onschuldig om tijdens de vakantie een namaak horloge te kopen voor een fractie van de prijs van het origineel. Maar het kopen van een namaak horloge is allesbehalve onschuldig. De productie van namaak is in handen van criminele organisaties die zich ten onrechte verrijken met de merknamen, ontwikkelingen en investeringen van anderen.

Met een omzet van ruim US $ 500 miljard beslaan namaakproducten ca. 7% van de wereldhandel en dat is geen onschuldige “bijverdienste” maar Big business. Illegale business welteverstaan. Per jaar worden meer van 40 miljoen namaak horloges verkocht; vergeleken met de 26 miljoen geproduceerde Zwitserse horloges (2010) komt dit overeen met een nettowinst van US $ 1 miljard voor vervalsers.

Voor criminele organisaties is namaak dus een zeer lucratieve activiteit, zeker als je bedenkt dat deze vorm van illegale activiteiten minder dreiging heeft te duchten in de vorm van opsporing en sancties dan bijvoorbeeld de handel in drugs. Het voorgaande impliceert overigens dat kopers van namaakproducten medeplichtig zijn aan inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, kinderarbeid, witwassen van geld en verlies van arbeidsplaatsen.

En het kan ook nog schadelijk zijn voor de volksgezondheid, want u zult begrijpen dat eventuele gezondheid- en veiligheidsaspecten überhaupt geen rol spelen bij de producenten van namaakproducten. Niet iets waar toeristen zich direct van bewust zullen zijn als ze een “Rolex” zien liggen voor een paar tientjes…

Omdat uiteindelijk iedereen de nadelige effecten van namaakproducten ondervindt, is een gezamenlijke actie om namaak te voorkomen van groot belang. Belangrijk actiepunt is voorlichting aan het grote publiek. Immers, als er geen namaak meer wordt gekocht zal er uiteindelijk ook geen namaak meer worden geproduceerd! Het is overigens strafbaar om nagemaakte goederen Nederland in- en/of uit te voeren of via Nederland door te voeren naar een ander land binnen en buiten de Europese Unie.

Om het grote publiek meer bewust te maken van het ernstige probleem van namaakproducten, wordt in Zwitserland jaarlijks de dag tegen namaak georganiseerd. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd onder auspiciën van STOP PIRACY, het Zwitserse platform voor de preventie van namaak en piraterij.

Voor het jaar 2013 heeft de Federatie van de Zwitserse horloge-industrie (FH) de taak op zich genomen deze Zwitserse dag tegen namaak te organiseren, die op vrijdag 22 maart 2013 zal worden gehouden bij de Federale Polytechnische School in Lausanne (EPFL). Dit initiatief wordt ook van harte ondersteund door de Foundation de la Haute Horlogerie, een belangrijke organisatie die zich inzet voor het behoud van de kunst en traditie van de haute horlogerie wereldwijd, onder meer door het delen van kennis en informatie.

Filmwedstrijd tegen namaak
Prominent onderdeel van dit evenement is een filmwedstrijd waarin een ieder zijn/haar standpunt kan delen over namaak en piraterij, belicht vanuit het oogpunt van de horloge- of farmaceutische industrie of die van de audio-visuele sector. In de periode van 1 oktober tot 23 december 2012 kan iedereen deelnemen aan deze wedstrijd door het plaatsen van een of meerdere korte films op de site van STOP PIRACY.

Het publiek kan zijn stem uitbrengen voor de beste film. Een jury bestaande uit bekende Zwitserse celebrities zullen ook een keuze maken en een juryprijs toekennen. De auteurs van de twee winnende films winnen een prachtig Zwitsers uurwerk. Een echt exemplaar uiteraard. Klik hier voor de technische specificaties waaraan de film moet voldoen.

Zie ook STOP PIRACY.

Pin It on Pinterest

Share This