4 oktober 2012 | Het Zwitserse horlogehuis Girard-Perregaux viert dit jaar de 125e verjaardag van Le Corbusier. Le Corbusier, zijn echte naam is overigens Charles-Édouard Jeanneret, is op 6 oktober 1887 geboren in La Chaux-de-Fonds, een stad gelegen in het Juragebergte in het kanton Neuchâtel.

La Chaux-de-Fonds geniet wereldwijd bekendheid vanwege de vele aldaar gevestigde horlogehuizen, waaronder Girard-Perregaux. Charles-Édouard Jeanneret veranderde in 1920 zijn naam in Le Corbusier. In 1930 verkreeg hij de Franse nationaliteit. Le Corbusier was architect, ontwerper en schrijver. Zijn betekenis en invloed zijn zo groot geweest dat hij ook wel de “architect van de 20e eeuw” wordt genoemd.

Als eerbetoon aan een van de grootste namen in de moderne architectuur presenteert Girard-Perregaux in samenwerking met de Foundation Le Corbusier drie zeer bijzondere limited editions. De zeer bekwame horlogemakers van Girard-Perregaux gebruiken goud, saffierglas, staal en zelfs beton om Le Corbusier te gedenken.

De Vintage 1945 XXL vormt de basis voor Le Corbusier Trilogy, want 1945 is het jaar waarin Le Corbusier een van zijn meest bekende werken uitbracht: “Les Trois Etablissements Humains”. De unieke Le Corbusier Trilogy bestaat uit de volgende modellen:

Vintage 1945 Le Corbusier – La Chaux-de-Fonds
Dit 18 karaat rosé gouden horloge met een parelmoeren wijzerplaat is een knipoog naar de periode van Le Corbusier in La Chaux-de-Fonds, waarin hij na zijn opleiding aan de plaatselijke kunstacademie werkte als beeldhouwer en graveur. Het produceren van de parelmoeren wijzerplaat neemt zeven dagen in beslag.

Vintage 1945 Le Corbusier – Paris
Het in roestvrij staal uitgevoerde model Paris voorzien van een stalen wijzerplaat is een verwijzing naar de periode dat Charles-Edouard Jeanneret zich in 1917 vestigde in Parijs om drie jaar later de artiestennaam “Le Corbusier” aan te nemen. Daarnaast herinnert dit model aan de bijdragen van Le Corbusier aan decoratieve kunsten, vandaar de combinatie van een stalen horlogekast met een horlogeband van koeienhuid.

Vintage 1945 Le Corbusier – Marseille
Het model Marseille heeft een roestvrij stalen horlogekast en is voorzien van een betonnen wijzerplaat (!). Dit model is een verwijzing naar het Cité Radieuse (“Stralende Stad”), een zogenaamde “wooneenheid” in Marseille, Frankrijk. Dit gebouw werd tussen 1947 en 1952 gebouwd uit ruw gegoten gewapend beton om de ernstige woningnood net na de 2e Wereldoorlog te verlichten. Het produceren van de betonnen wijzerplaat vergt in totaal drie dagen voor het gieten, zorgvuldig drogen en afwerken. Beton is uiteraard een uitzonderlijk ongewoon materiaal voor gebruik in een horloge, maar dat gold destijds evenzeer voor het gebruik van beton in de bouw toen Le Corbusier het gebruikte voor de realisatie van Cité Radieuse.

Los van verschillend materiaal voor de horlogekast, wijzerplaat en band zijn de horloges verder identiek qua uitvoering. De horlogekast heeft een diameter van 36,20 x 35,25 mm. Het kloppend hart bestaat uit Girard-Perregaux kaliber GP3300-0078. Dit automatische manufactuuruurwerk tikt met 28.800 bewegingen per uur (4 Hz) en heeft een gangreserve van tenminste 46 uur. De oplage van elk model is gelimiteerd tot 5 stuks.

Klik hier als u een buitengemeen interessante video over de creatie van Le Corbusier Trilogy wilt zien.

Zie voor meer informatie ook www.girard-perregaux.com.


Pin It on Pinterest

Share This