22 maart 2013 | De succesvolle geschiedenis van het Zwitserse Jaeger-LeCoultre is ontegenzeggelijk te danken aan de inventieve geest van haar oprichters. Sinds 1833 wordt dan ook elk horloge dat de naam Jaeger-LeCoultre mag dragen, gemaakt met dezelfde passie en een immer voortdurende zoektocht naar technische verbetering.

Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time

Het is natuurlijk niet voor niets dat de manufactuur uit Vallée de Joux ‘La Grande Maison’ wordt genoemd. Ook de Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time is gemaakt, of liever gecreëerd op basis van voornoemde spirit. Dit model is reeds gelanceerd ter gelegenheid van de opening van de Jaeger-LeCoultre Boutique aan de Place Vendome in Parijs op 20 november 2012, dus wellicht heeft u hier al het een en ander over gezien of gelezen. Maar schrijver dezes vindt dit horloge bijzonder genoeg, zowel voor de horlogeliefhebber in het algemeen als de liefhebbers van GMT-horloges in het bijzonder, om de Duomètre Unique Travel Time nader te belichten.

De Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time is het eerste wereldtijd horloge dat de drager in staat stelt om de reis in de tijd aan te passen naar de dichtstbijzijnde minuut. Hierdoor kunnen reizigers de tijdzone instellen naar alle continenten en landen, ongeacht de toepasselijke tijdzones.

Dit nieuw ontwikkelde uurwerk is verdeeld in twee verschillende mechanismen: het ene mechanische geeft de lokale tijd weer en het tweede mechanisme geeft de tijd in een tweede tijdzone weer. Beide mechanismen beschikken over een eigen veerton (en dus hun eigen energiebron), zodat er geen energie wordt verloren door de wisselwerking tussen de mechanismen. Ook oefent de tweede tijdzone op geen enkele wijze invloed uit op de werking van de lokale tijdzone, hetgeen de nauwkeurigheid van het horloge aanzienlijk verbetert.

Elk mechanisme heeft een gangreserve van 50 uur. Overigens worden uit oogpunt van gebruiksvriendelijkheid beide veren opgewonden door dezelfde kroon: door de kroon tegen de klok in te draaien windt u het tijdmechanisme op, de tweede tijdzone windt op door de kroon met de klok mee te draaien.

Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time

De wijzerplaat is een kunstwerk op zich. Twee perfect symmetrisch geplaatste subdials: op 2 uur de subdial voor de lokale tijd en op 10 uur de uren en minuten van de tweede tijd. De uren worden niet met een wijzer weergegeven maar ‘digitaal’ door een cijfervenster bovenin de tweede subdial, waarbij de cijfers 7 en 9 in het rood zijn uitgevoerd als verwijzing naar de Boutique van Jaeger-LeCoultre aan de Place Vendôme in Parijs. Onder deze subdials is op 6 uur een derde subdial geplaatst met een fraaie afbeelding van de globe die fungeert als dag/nacht-indicator. Op 4 en 8 uur zijn de gangreserve-indicatoren gepositioneerd van de respectievelijke veertonnen met beiden een gangreserve van 50 uur.

Het horloge heeft een 18 karaat wit gouden horlogekast met een diameter van 42 mm en een hoogte van 13,65 mm. De Duomètre Unique Travel Time wordt aangestuurd door nieuw Jaeger-LeCoultre kaliber 383, een bijzonder fraai en verfijnd manufactuur handopwind uurwerk dat door de transparante bodemkast onbeperkt is te bewonderen. Kaliber 383 tikt met 28.800 bewegingen per uur. Op de kastbodem zijn ook de namen van de steden gegraveerd van de 24 tijdzones (en uiteraard de gebruikelijke GMT +/-). Het horloge wordt om de pols gedragen door een alligatorlederen band met een 18 karaat wit gouden gesp-sluiting.

Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time

De Jaeger-LeCoultre Duomètre Unique Travel Time kent een gelimiteerde oplage van 100 stuks en is speciaal gemaakt ter gelegenheid van de opening van de Jaeger-LeCoultre Boutique aan de Place Vendome in Parijs op 20 november 2012. Het horloge is ook alleen daar verkrijgbaar (voor zover de oplage inmiddels niet is vergeven).

Zie ook www.jaeger-lecoultre.com.

Pin It on Pinterest

Share This