Incabloc | Alles over Horloges

© Lange Uhren GmbH | Incabloc

De balans van het uurwerk is een zeer kwetsbaar onderdeel dat gevoelig is voor schokken en stoten. Een val van het horloge op een harde vloer of een slag met bijvoorbeeld een golfclub heeft tot gevolg dat het balanswiel uit balans wordt gebracht. Dit heeft niet alleen invloed op de nauwkeurigheid van het uurwerk, maar kan ook tot gevolg hebben dat het horloge stil valt.

Om de balans te beschermen worden uurwerken voorzien van een incabloc. Een incabloc is feitelijk een soort schokdemper, die de balans tegen fysieke schokken of stoten beschermt bij een val of bruuske bewegingen van de pols.

De kwetsbaarheid van de balans betreft de tappen van de balans-as. Deze tappen zijn in de regel niet alleen zeer dun (vaak slechts enkele tiende van een millimeter) maar dragen ook nog eens het gehele gewicht van de balans. Als u daarbij bedenkt dat de meeste uurwerken tikken met 21.600 of 28.800 bewegingen per uur (sommigen zelfs meer), zult u begrijpen dat deze tappen dagelijks dus heel wat te verduren hebben.

 

Incabloc | Alles over Horloges

 

Door het incabloc (ofwel de schokbreker) bewegen de tappen dus niet meer in stugge lagers, maar in beweegbare lagers die door middel van een veertje een schok of stoot opvangt. In voorkomende gevallen kan zelfs de balans-as worden opgevangen. In onderstaande korte video kunt u de werking van het incabloc zien.

Het Incabloc werd in 1934 uitgevonden door de Zwitserse ingenieurs Georges Braunschweig en Fritz Marti. Het wordt vervaardigd door Incabloc SA. Tot eind jaren ’60 werd op de wijzerplaat ook vaak de aanduiding ‘Incabloc’ opgenomen om kenbaar te maken dat het uurwerk was voorzien van een incabloc.

Omdat eind jaren ’60 vrijwel elk horlogemerk een incabloc of vergelijkbaar systeem hanteerde, verviel ook het belang van deze aanduiding op de wijzerplaat.

Pin It on Pinterest

Share This