7-3-2012 | Het vorig jaar door de gebroeders Bart en Tim Grönefeld gepresenteerde One Hertz horloge is door de leden van het Horlogeforum TimeZone verkozen tot Watch of the Year 2011.

De One Hertz is het eerste en momenteel enige mechanische horloge met een onafhankelijk verspringende seconde (ook wel dead seconds of secondes morte genoemd), waarbij de secondewijzer dus per seconde verspringt.

Strikt genomen is de dead seconds geen unieke complicatie want deze kwam in de jaren voor de quartz revolutie ook wel voor, maar stierf feitelijk een stille dood vanwege diezelfde quartz revolutie. De reden hiervan was dat de secondewijzer op vrijwel gelijke wijze per seconde verspringt als bij een quartz horloge, die uiteindelijk ook een frequentie van 1 Hz gebruikt (zie ook Quartz).

En daarmee werd de “lopende” secondewijzer hét onderscheid tussen mechanische horloges en quartz horloges. Overigens geldt die gelijkheid enkel voor het uiterlijke per seconde verspringen van de secondewijzer, qua achterliggend mechaniek is de dead seconds complicatie uiteraard van geheel andere orde. Zo heeft het compleet in eigen huis ontwikkelde G-02 kaliber bijvoorbeeld een eigen onafhankelijke aandrijving voor de separaat verspringende secondewijzer.

De One Hertz geeft via een grote wijzerplaat de springende seconde weer en via een (kleine) subdial de uren en minuten. Daarnaast is het horloge voorzien van een gang reserve indicator op 12 uur en een indicator op drie uur die aangeeft of de kroon van het uurwerk in de opwind- of verstelstand staat. Als de kroon wordt indrukt kan het uurwerk worden opgewonden en als de kroon is uitgetrokken kan de tijd worden versteld. De doorsnede van het uurwerk is 43 milimeter.

De One Hertz serie van de gebroeders Grönefeld wordt enkel uitgebracht in limited editions: de One Hertz 1912 (staal, gelimiteerd tot 12 stuks), de One Hertz Dune (rood goud, gelimiteerd tot 20 stuks) en de One Hertz Platinum (platina, gelimiteerd tot 10 stuks).

Pin It on Pinterest

Share This