20 september 2012 | Tijdens Baselworld 2012 presenteerde het Duitse Glashütte Original de Grande Cosmopolite Tourbillon, een bijzonder fraai ogend horloge dat is uitgerust met diverse hoogstaande complicaties.

De Grande Cosmopolite Tourbillon maakt het mogelijk om dag en nacht de tijd thuis en in 37 tijdzones van de wereld gelijktijdig te bepalen, terwijl de tijd correct doortikt voor Daylight Saving Time (DST) of Standard Time (STD) en bij reizen vooruit in de tijd (naar het oosten) of terug in de tijd (naar het westen). De Perpetual Calendar is in staat om de door de drager gemaakte veranderingen in bestemming en datum weer te geven, zowel vooruit als terug in de tijd.

Op zich is deze combinatie van functies al uniek, maar Glashütte doet er nog een schepje bovenop door dit gecompliceerde mechaniek ook nog uit te rusten met een Flying Tourbillon Minute. De Flying Tourbillon Minute is in 1920 ontwikkeld door meester horlogemaker Alfred Helwig. Glashütte Original heeft vier afzonderlijke patenten aangevraagd om de expertise – die het mogelijk maakte om dit unieke kunstwerk te realiseren – te beschermen.

Voor een juiste werking van het horloge moet eerst de tijd van het land van herkomst worden ingesteld om deze tijd vervolgens te synchroniseren met de lokale tijd van de plaats van bestemming. Bij het selecteren van de tijd thuis moet de drager van het horloge zijn of haar gewone verblijfplaats selecteren uit de 37 verschillende tijdzones van de wereld met inbegrip van de tijdzones die een afwijking van 30 minuten (bijvoorbeeld Delhi) of 45 minuten (bijvoorbeeld Eucla) hanteren. Vervolgens kan het horloge worden ingesteld op Daylight Saving Time (DST) of Standard Time (STD).

De verschillende tijdzones zijn afgebeeld op de binnendeksel van het horloge en de zones worden aangeduid met IATA-codes, bestaande uit drie hoofdletters (internationale luchthaven codes, bijvoorbeeld FRA voor Frankfurt am Main, LAX voor Los Angeles International, DXB voor Dubai, enz.). De DST of STD zijn afleesbaar van twee kleine vensters op 8 uur. Vervolgens dient de Perpetual Calendar te worden ingesteld voor huidige dag van de week, datum, maand en (schrikkel)jaar.

Als de bestemming ligt in het oosten moet de op twee uur geplaatste kroon met de klok mee worden gedraaid voor de juiste lokale tijd, ligt de bestemming in het westen dan moet deze kroon tegen de klok in worden gedraaid. Bij het verdraaien van de kroon, vooruit of achteruit, veranderen maximaal 5 schermen van de perpetual calendar van positie. De perpetual calendar is zo ingesteld dat de verandering van 28 (29) februari naar 1 maart automatisch plaatsvindt.

De Grande Cosmopolite Tourbillon heeft een platina horlogekast met een diameter van 48 mm en een hoogte 16 mm en voorzien van saffierglas dat aan beide kanten ontspiegeld is. Het mechanische handopwinduurwerk met kaliber 89-01 bestaat uit 528 onderdelen en tikt met een frequentie van 21.600 bewegingen per uur (3 Hz). De zilverkleurige wijzerplaat is van 18 karaat goud en is voorzien van zwarte Romeinse cijfers. De subdial op 6 uur geeft de tijd van het land van herkomst aan (ofwel de tijd thuis) en de centrale uur- en minutenwijzer geven de lokale tijd van bestemming weer.

Op 3 en 9 uur zijn de maanden respectievelijk de dagen en de maanden afleesbaar. De grote datum is gepositioneerd op 4 uur uur. Op 8 uur zijn de vensters voor DST of STD geplaatst en op 12 uur schittert de Flying Tourbillon minute waarop tevens de kleine seconde is gesitueerd. Het horloge is voorzien van een platina kastdeksel die geopend kan worden waarop aan de binnenzijde de 37 tijdzones zijn gegraveerd.

De transparante binnendeksel voorzien van ontspiegeld saffierglas biedt een kijkje op het gecompliceerde uurwerk voorzien van een decoratie van Glashutte strepen. Op de achterzijde is tevens de gangreserve indicator geplaatst. Het geheel wordt om de pols gedragen door een zwarte alligatorlederen band met platina vouwsluiting.

De oplettende lezer zal het opgevallen zijn dat de Grande Cosmopolite Tourbillon is voorzien van een uurwerk met een perpetual calender complicatie maar ook met de hand moet worden opgewonden. Dat is op het eerste gezicht een niet echt voor de hand liggende combinatie. Maar daar heeft Glashütte een oplossing voor.

Zoals dat hoort bij een buitengewoon horloge wordt de Grande Cosmopolite Tourbillon geleverd in een mooi vormgegeven houten horlogekast die rondom is voorzien van afbeeldingen van de globe. Als het horloge wordt geplaatst in de kast zorgt een geïntegreerd mechanisme ervoor dat het horloge van tijd tot tijd wordt opgewonden waarmee wordt voorkomen dat het horloge stil kan staan. Feitelijk een alternatieve watchwinder, maar dan voor een handopgewonden uurwerk.

Eventuele toekomstige wijzigingen in tijdzones is voor de ingenieurs van Glashütte Original geen probleem. Integendeel, als een service aan haar klanten zal Glashütte de kastbodem graag voorzien van een kastbodem met daarop de nieuw vastgestelde, actuele tijdzones. Bovendien biedt de manufactuur de trotse eigenaar de mogelijkheid om zijn woonplaats – in de vorm van een IATA-code – af te beelden aan de binnenzijde van de kastdeksel.

De oplage van dit exclusieve meesterwerk is beperkt tot 25 stuks wereldwijd.

Zie voor meer informatie ook www.glashuette-original.com.

Pin It on Pinterest

Share This