[image type=”frame1″ align=”left” width=”146″ height=”164″][/image] De historie van Girard-Perregaux is nauw verbonden met twee iconen van de Zwitserse horloge-industrie. De eerste was de in 1772 geboren Jean-Francois Bautte, een beroemde horlogemaker uit Genève. Hoewel Jean-Francois al op zeer jonge leeftijd wees was geworden, ging hij vastberaden door het leven en had zich op zeer jonge leeftijd al diverse ambachten eigen gemaakt zoals het maken van horlogekasten, guillocheren, horlogemaker, juwelier en goudsmid. In 1791, op slechts negentienjarige leeftijd (!) produceerde Jean-Francois zijn eerste horloge. Het betrof een horloge dat zeer dun was. Voor de meeste connaisseurs geldt Jean-Francois Bautte dan ook als de eerste producent van ultradunne horloges.

Jean-Francois bleek niet alleen een zeldzaam getalenteerd horlogemaker maar ook een visionair industrieel en zakenman. Hij vestigde een fabriek in Genève en huisvestte alle toenmalige horloge ambachten onder één dak, een voor die tijd vooruitstrevend, revolutionair om niet te zeggen visionair idee. Hij verwierf ook snel naam en faam, ook bij de koninklijke hoven in Europa en bedreef ondermeer handel met Turkije, India en China. Na zijn dood in 1837 liet Jean-Francois een buitengewoon industrieel en cultureel erfgoed achter voor Jacques Bautte en Jean-Samuel Rossel.

Girard-Perregaux & Cie
[image type=”frame1″ align=”right” width=”145″ height=”164″][/image] De andere icoon uit de historie van Girard-Perregaux was de in 1825 in La Chaux-de-Fonds geboren Constant Girard, die in 1852 de horlogefirma Girard & Cie oprichtte. In 1854 trouwde Constant met Marie Perregaux (1831-1912), een telg uit een familie van belangrijke horlogehandelaren uit Le Locle. In 1856 ontstond de manufactuur Girard-Perregaux & Cie, een naam gevormd door beider achternamen. Constant Girard heeft zich met name onderscheiden door zich te wijden aan het onderzoek en de ontwikkeling van horloges bijna te verheffen tot kunst. De kwaliteit en schoonheid van zijn creaties werden beloond met een aantal prijzen en onderscheidingen op nationale en internationale tentoonstellingen. In 1867 was hij een prijswinnaar met een tourbillon op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Zijn finest hour beleefde hij in 1889 toen zijn beroemde “Tourbillon Sous Trois Ponts d’Or” (Tourbillon met drie gouden Bruggen) een gouden medaille won op de Wereldtentoonstelling in Parijs. Dit verbazingwekkende zakhorloges was een technisch en esthetisch meesterwerk en wordt beschouwd als een van de meest gewilde mechanische horloges die ooit zijn gemaakt.

1e Polshorloge
In de goede traditie van Jean Francois Bautte was ook Constant een echte visionair. In 1880 ontwikkelde hij op verzoek van de Duitse Keizer Wilhelm I een polshorloge voor Duitse marineofficieren, waarbij het glas door een rooster werd beschermd tegen schokken. Er
werden ca. 2.000 polshorloges geproduceerd waardoor dit model feitelijk het eerste in serie geproduceerde polshorloge is. Desondanks bleek het voor dat moment revolutionaire idee
van een polshorloge niet aan te slaan. Het zou nog enige tientallen jaren duren voordat het polshorloge echt populair werd.

Na het overlijden van Constant Girard in 2003 ging de dagelijkse leiding van de manufactuur over op zijn zoon Constant Girard-Gallet (1856-1945). Constant jr. nam in 1906 de beroemde firma Bautte over en voegde dat samen met Girard-Perregaux & Cie. Zo werden twee beroemde namen uit de geschiedenis der Haute Horlogerie verenigd.

Internationale dimensie
In 1928 kwamen de aandelen Girard-Perregaux in handen van Otto Graef (1862-1948), een in Duitsland geboren horlogemaker en eigenaar van het merk MIMO (Manufacture Internationale de Montres Or). In 1930 overtrof de verkoop van polshorloges die van zakhorloges, 50 jaar nadat Constant Girard het eerste polshorloge had ontworpen. In de jaren 1940 ontwikkelde Girard-Perregaux zich verder in Europa en Amerika, met name met de waterbestendige Sea Hawk, terwijl MIMO voornamelijk binnen Europa werd gedistribueerd.
In 1945 zag een op Art Deco geïnspireerd rechthoekig model het licht, dat vijftig jaar later als Vintage 1945 opnieuw in de markt werd gezet.

Innovatieve ontwikkelingen
[image type=”frame1″ align=”right” width=”123″ height=”128″][/image] Eind jaren zestig was Girard-Perregaux een van de weinige fabrikanten met een eigen research & development afdeling. Dit stelde het merk in staat tot innovatieve ontwikkelingen. In 1966 presenteerde Girard-Perregaux een uurwerk met 36.000 trillingen per uur: de Gyromatic HF. Deze ontwikkeling veranderde de wereld van de tijdmeting fundamenteel. Horloges die zijn uitgerust met een dergelijk aantal trillingen per uur kunnen dan ook tot op 1/10 van een seconde meten. Talrijke innovaties volgden in de jaren daarna. In 1970 werd op Baselworld het eerste [image type=”frame1″ align=”left” width=”125″ height=”135″][/image] Zwiterserse quartz horloge gepresenteerd, het Elcron model van Girard-Perregaux. Elcron model, vond plaats in het Basel horloge Fair. In 1971 onthulde Girard-Perregaux ’s werelds eerste quartz horloge dat trilde op 32.768 Hertz, een frequentie die de standaard werd voor alle producenten van quartz-horloges (ook in Azië) en moet worden beschouwd als een ware technologische revolutie. Ter ere van haar technologische ontwikkelingen bracht Girard-Perregaux in 1975 de Laureato uit, een sporthorloge met een achthoekig gepolijste rand en een geïntegreerde gesatineerde armband.

Back to the roots
De Zwitserse horloge-industrie kwam in een diepe crisis terecht door de opkomst van de quartz-horloges. In een poging het tij te keren was Girard-Perregaux een van de eerste prestigieuze manufacturen die besloot om zich weer toe te leggen op het produceren van traditionele mechanische uurwerken. De eerste uitdaging was het opnieuw produceren van
het beroemde Tourbillon Sous Trois Ponts d’Or zakhorloge, waarvan de eerste werd onthuld
in 1981. Ter ere van het 200 jarig bestaan volgde in 1991 een Tourbillon met 3 bruggen als polshorloge.

Haute Horlogerie
In 1992 kwam Girard-Perregaux in handen van de Italiaan Luigi Macaluso, ondernemer, architect en voormalig coureur. Luigo Macaluso had een schat aan ervaring in de horloge-industrie en kende het merk bovendien erg goed: niet alleen was hij al jarenlang de officiële importeur van Girard-Perregaux in Italië en bovendien was hij in 1989 lid van de Raad van Bestuur geweest. Onder zijn bezielende leiding werd Girard-Perregaux een van de grote spelers in de Haute Horlogerie. In een periode waarin veel Zwitserse horloge-bedrijven uurwerken afnemen bij externe leveranciers, getroostte Girard-Perregaux zich enorme inspanningen om zich te kwalificeren als manufactuur en horloges en uurwerken in eigen beheer te ontwikkelen, hetgeen met name belangrijke investeringen vergde op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. In 1994 lanceerde Girard-Perregaux een nieuwe lijn van ultradunne kalibers, de GP3000 en GP3100. In 1999 werd op de Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) een automatisch opwindende versie van de beroemde Tourbillon met drie gouden bruggen gepresenteerd, mogelijk gemaakt door een ingenieus gepatenteerd platinum microrotor systeem. In hetzelfde jaar ontwikkelde Girard-Perregaux een nieuw chronograafuurwerk van 23,30 mm in doorsnede, dat wordt gemonteerd in een klein chronograaf dameshorloge.

Een decennium vol innovaties
Ook in de 21e eeuw blijft Girard-Perregaux het belang van onderzoek en ontwikkeling onderschrijven. In 2001 onthulde het merk een uurwerk met een nieuwe gepatenteerde grote datum en maanfase. Ook onthulde het merk een nieuw quartz-horloge ter onderstreping van de sleutelrol die het merk in de quartz technologie heeft vervuld. In 2006 kwam Girard-Perregaux met twee nieuw automatische uurwerken, kaliber GP2700 (19,40 mm) en GP4500 (30,60 mm).

[image type=”frame1″ align=”right” width=”138″ height=”158″]
[/image] Daarnaast werden ook een aantal collecties ontwikkeld: in 2000 het ww.tc model werd, met de ingenieuze en elegante combinatie van een worldtime chronograaf; in 2002 een nieuw ontwerp voor de Sea Hawk duikhorloges en in 2004 de lancering van de Cat’s Eye, een lijn van ultra-vrouwelijke horloges uitgerust met een gecompliceerd mechanisch uurwerk. Evenals grondlegger Constant Girard verheft Girard-Perregaux het maken van horloges zo nu en dan tot ware kunst. Voorbeelden hiervan zijn de in 2006 gelanceerde Laureato Evo3 Tourbillon met drie saffieren bruggen en de in 2007 gelanceerde Vintage 1945 Jackpot Tourbillon. Maar vlak ook de twee wereldpremières niet uit: een eeuwigdurende kalender in combinatie met wereldtijden in 2006 en de Split Second Chronograph Foudroyante Tourbillon in 2008.

Huidige collectie Girard-Perregaux
Girard-Perregaux voert een uitgebreide collectie voor zowel dames als heren, waaronder Haute Horlogerie, Cat’s Eye, Sea Hawk, Vintage 1945, ww.tc, etc. En daarnaast zijn speciale series beschikbaar.

[image type=”frame1″ align=”left” width=”190″ height=”135″][/image] Girard-Perregaux
Place Girardet 1
CH 2301 La Chaux-de-Fonds
Zwitserland
Telefoon: +41 (0)32 911 35 00
www.girard-perregaux.com

Pin It on Pinterest

Share This