Emailleren | Alles over Horloges

© Ulysse Nardin

Emailleren is het aanbrengen van een laag gekleurd glas op metaal. Voor emaille worden vrij zachte glassoorten gebruikt, zoals boraat- en fluorideglas waaraan kleuren en dekkende metaaloxiden kunnen worden toegevoegd.

Het is een verfijnde en complexe decoratieve techniek die al eeuwenlang op zeer verschillende wijze wordt toegepast. Door het glas te verwarmen tot een temperatuur die, afhankelijk van de gebruikte soort emaille, kan variëren tussen de 690 en 880 °C smelt het glas aan het metaal. Emaille kan worden aangebracht op diverse materialen, zoals platina, goud, zilver, koper, aluminium en roestvrij staal. Het is daarbij van belang emaillepoeder te gebruiken dat past bij de eigenschappen van het gekozen metaal, omdat niet elk metaal op gelijke wijze uitzet of krimpt bij verwarmen of afkoelen.

Emaille is zeer duurzaam omdat het metaal door het samensmelten met het glas op effectieve wijze tegen inwerking van licht, lucht en vocht wordt beschermd. Daarnaast is emaille krasbestendig en kleurvast.

Emaille kan worden onderscheiden in doorzichtig, opalescent (halfdoorzichtig) en opaak (ondoorzichtig). Zie voor meer informatie de Vereniging van Nederlandse Emailleurs.

Vanwege de duurzaamheid is emaille ook heel geschikt voor gebruik in horloges, bijvoorbeeld als wijzerplaat. Hierboven vindt u een afbeelding van een wijzerplaat in wording voor toepassing in een horloge van Ulysse Nardin. De betreffende wijzerplaat wordt gemaakt door Donze Cadrans SA, een erkende specialist in het emailleren van wijzerplaten. Donze Cadrans SA maakt sinds 2011 deel uit van de Ulysse Nardin Group.

Pin It on Pinterest

Share This