Edox Delfin Fleet 1650 limited edition | Alles over Horloges

“Time is running out” voor veel historische scheepswrakken in de wereld. Wereldwijd kennen de zeeën en oceanen duizenden scheepwrakken. Alleen al rond de drukke zeeroutes van Indonesië’s grote archipel kent honderden scheepswrakken. Denk bijvoorbeeld maar aan de wereldberoemde VOC die vele expedities van en naar Europa organiseerden om bijvoorbeeld exotische specerijen naar Europa te vervoeren. In de loop der jaren hebben vele schepen de expedities niet overleefd en tijdens de reis vergaan.

Elk wrak heeft zijn eigen verhaal, die verhaalt over een unieke band tussen de avontuurlijk ingestelde mens en zeilschepen. Veel van deze scheepswrakken lopen het gevaar voor eeuwig verloren te gaan door plunderingen, destructieve visserijpraktijken en door verrotting in de loop der tijd. Los daarvan vereisen kosten van onderzoek en verkenning om ons maritieme erfgoed te beschermen veel geld, en als dat geld niet ter beschikking komt zullen vele scheepswrakken voor eeuwig verloren gaan.

Momenteel organiseren het Indonesië’s Bureau voor de Bescherming van Cultureel Erfgoed, de Duitse Vereniging voor Onderhoud van Onderwater Cultureel Erfgoed (ASUCH) en het archeologische bedrijf PT Maresearch Indonesia een maritiem project tot behoud van een scheepswrakken dat wordt beschouwd als de laatste rustplaats van vijf schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, de beroemde Nederlandse VOC. Hollands glorie uit de 17e eeuw!

Het Zwitserse horlogehuis Edox heeft aangekondigd dat het dit fascinerende project zal ondersteunen door het lanceren van de Delfin Fleet 1650 Limited Edition en zodoende haar steentje bij te dragen aan het redden van ’s Werelds maritieme erfgoed, in het bijzonder een voormalige VOC Vloot uit 1650.

Edox Delfin Fleet 1650 limited edition | Alles over Horloges

De Edox Delfin Fleet 1650 Limited Edition heeft een bronzen horlogekast van 43 mm. Het horloge is uitgerust met een diepblauwe wijzerplaat waarop naast de uren, minuten en (centrale) secondewijzer ook de dag en datum (op 3 uur) afleesbaar zijn. Rond het saffierglas draait een blauw aluminium bezel. Het kloppend hart bestaat uit automatisch Edox kaliber 88.

Edox Delfin Fleet 1650 limited edition | Alles over Horloges

De Edox Fleet 1650 Limited Edition is waterbestendig tot 200 meter onder water. De kastbodem is voorzien van een windroos die in originele tekeningen is teruggevonden en voorzien van een uniek nummer en de inscriptie: “There is no certainty, there is only adventure” Het horloge wordt om de pols gedragen door een bruin lederen band met gespsluiting of een een tweekleurige NATO-band.

Edox Delfin Fleet 1650 limited edition | Alles over Horloges

De Edox Delfin Fleet 1650 Limited Edition wordt geleverd in een handgemaakte lederen reiszak. Het is ook voorzien van een vintage erfenis leren band en een tweekleurige NAVO-band. De oplage is gelimiteerd tot maximaal 200 stuks wereldwijd.

Zie voor meer informatie Edox.


De laatste rustplaats van vijf schepen van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie

In de laatste week van januari 1650 verlieten vijf schepen – Luipaard, Bergen op Zoom, Aagtekerke en de Juffrouw onder leiding van het vlaggenschip Tijger (of Tyger) – Batavia, het hoofdkantoor van de VOC op het eiland Java. De vloot heeft nooit zijn bestemming bereikt en verging op weg naar Ternate een rif ten zuiden van Celebes op 4 maart 1650 op het rif Sangori bij Boeton of een ander onbekend rif nabij Amboina (Gen. Missiven noemt Kabaëna, een eiland ten zuiden van Celebes op 5˚15′ ZB en 122˚ OL).

Tijger in VOC Vloot

Alle schepen zijn verloren gegaan, maar de hele bemanning en het grootste deel van de lading is behouden gebleven. De overgebleven lading is door het jacht Concordia naar Ternate gebracht en de bemanning van de schepen is met een zelf uit de wrakstukken gebouwd scheepje, genaamd ’t Jagt van Vijven, naar Batavia gegaan. Daar hernoemde Karel Reinierszn het scheepje in “Troostenburg”.

Het verbazingwekkende verhaal van Tijger en haar zusterschepen zou verloren zijn gegaan als het niet was opgenomen in een dagboek van de scheepsraad in het Nationaal Archief van Nederland.

Edox is er trots op dit project te ondersteunen, 367 jaar nadat Tijger en haar zusterschepn verloren zijn gegaan.

Pin It on Pinterest

Share This