C.O.S.C | Alles over Horloges

© Ulysse Nardin | Marine Chronometer Manufacture

C.O.S.C is de afkorting van Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres. Dit officieel Zwitsers testbureau voor chronometers is opgericht in 1973 door de Zwitserse kantons Bern, Genève, Neuchâtel, Solothurn en Vaud en de Federatie voor de Zwitserse horlogeindustrie, la Fédération de l’industrie horlogère suisse (FH).

Het C.O.S.C (hierna: COSC) is de grootste uitgever ter wereld van zogenaamde chronometercertificaten, die verder slechts afzonderlijk worden afgegeven door bepaalde instituten (bijvoorbeeld die in Neuchâtel, Zwitserland of Besançon Observatory, Frankrijk). Hoewel meestal mechanische uurwerken worden getest, worden soms ook uiterst nauwkeurige quartz uurwerken door het COSC getest.

Mechanische uurwerken
Het COSC test tegen een vergoeding of een uurwerk presteert binnen zeven vastgestelde criteria. Deze test neemt 15 dagen in beslag waarbij het uurwerk (zonder behuizing) in vijf verschillende standen en onder 3 verschillende temperaturen op nauwkeurigheid getest wordt. Aangezien een gecertificeerde chronometer zeer nauwkeurig de tijd dient weer te geven, mag er per dag slechts een afwijking zijn van enkele seconden. Er gelden verschillende strenge normen afhankelijk van de afmetingen van het uurwerk en het type uurwerk (mechanisch of quartz). De criteria voor mechanische chronometers zijn vastgelegd in de ISO-norm 3159.

 

bron: www.cosc.ch

 

Onderstaand volgt een nader overzicht van de testcriteria voor mechanische uurwerken en de maximale toleranties per dag waaraan deze uurwerken moeten voldoen.

Nauwkeurigheids- en betrouwbaarheidsnormen COSC

  1. dit is het gemiddelde over de eerste tien testdagen.
  2. deze waarde geeft aan of een horloge snel of langzaam lijkt te lopen; een horloge van goede kwaliteit zal constant zijn.
  3. dit is de grootste afwijking tussen metingen op twee willekeurige dagen in eenzelfde positie.
  4. deze waarde is berekend door het gemiddelde van de bepalingen in verticale (V) positie (eerste en tweede dag) af te trekken van het gemiddelde van de bepalingen in horizontale (H) positie (negende en tiende dag).
  5. het grootste verschil tussen de gemiddelde dagelijkse meting (zie test nummer 1) en enige individuele meting gedurende de eerste 10 dagen van het testen in posities.
  6. de afwijking van het uurwerk ten gevolge van temperatuurverschillen, uitgedrukt in seconden/graad.
  7. waarde verkregen door de gemiddelde dagelijkse meting van de eerste twee testdagen af te trekken van de gemiddelde dagelijkse meting van de laatste testdag.

Certificaat
Alleen de horloges die voldoen aan de hierboven genoemde strenge criteria van het Contrôle Officiel Suisse de Chronomètres kwalificeren zich als chronometer. Deze horloges worden voorzien van een officieel certificaat.

Sommige horlogemerken voorzien de wijzerplaat van een gecertificeerde chronometer van de tekst “Officially Certified Chronometer”.

Slechts 3% van alle Zwitserse horloges zijn COSC-gecertificeerd. Breitling laat sinds 1999 al zijn uurwerken testen bij het COSC. De meeste andere merken kiezen ervoor alleen bepaalde uurwerken te laten testen. Van alle merken laat Rolex met afstand de meeste uurwerken testen.

Pin It on Pinterest

Share This