4 december 2012 | Tijdens SIHH 2013 zal het merk Cartier de “Rotonde de Cartier” presenteren, een horloge met een bijzonder versierde wijzerplaat.

 

Fabien Sarazin © Cartier 2012

Voor de versiering van deze wijzerplaat, met daarop de afbeelding van het snuitwerk van een Panter, is gebruik gemaakt van een eeuwenoude decoratieve techniek: granulatie. Granulatie is een oude techniek die dateert uit de eerste helft van het 3e millennium voor Christus.

Deze zeer geavanceerde (en anno nu zeer kostbare) techniek bereikte zijn hoogtepunt ten tijde van de Etruskische beschaving rond 600-480 voor Christus. De herinterpretatie van dit eeuwenoude en bijna uitgestorven ambacht maakt deel uit het verlangen van Cartier om zeldzame, soms zelfs vergeten ambachten weer tot leven terug te brengen, en indien mogelijk zelfs te verbeteren.

Kort gezegd is granulatie een oude decoratietechniek waarbij kleine metalen bolletjes (meestal van goud of zilver) een oppervlakte versieren. Door kleine gouden bollen (granules) te verhitten boven een vlam kunnen zij op een metalen oppervlakte worden “vastgezet”.

Het resultaat van de gegranuleerde wijzerplaat in het Rotonde de Cartier-horloge mag er zijn: vanachter het saffierglas wordt je aangestaard door het fraaie doch ietwat stuurs lijkende snuitwerk van een Panter.

 

Fabien Sarazin © Cartier 2012

De Rotonde de Cartier heeft een horlogekast van 18 karaat geelgoud die is bezet met 306 geslepen diamanten (3,63 karaat). De kast heeft een diameter van 42 mm en is voorzien van een kroon van 18 karaat geelgoud bezet met een diamant. De wijzerplaat is van 22 karaat geelgoud en voorzien van een panter-motief waarop 2 wijzers van geblauwd staal de tijd aanwijzen.

Door de transparante kastbodem kan het mechanische manufactuuruurwerk kaliber 9601 MC worden bewonderd dat met de hand wordt opgewonden. Het horloge wordt om de pols gedragen door een halfmat zwarte alligator lederen band voorzien van een 18 karaat geelgouden vouwsluiting met 43 diamanten (0,42 karaat). De oplage van dit horloge is gelimiteerd tot 20 stuks.

 

© Cartier – Granulatie

www.cartier.com

Pin It on Pinterest

Share This