7 april 2013 | Het Engelse horlogehuis Bremont presenteert een nieuw horloge binnen de U-2 collectie: de Bremont U-2 Blue Chronometer.

Bremont U-2 Blue Chronometer

Het DNA van dit nieuwe horloge heeft militaire roots vanwege de baanbrekende ontwikkeling van het Bremont horloge dat is ontwikkeld voor luchtmachtmilitairen in samenwerking met Martin-Baker, ’s werelds grootste fabrikant van schietstoelen. De elite 9 Reconnaissance Wing op Beale Air Force Base (Florida, USA) wilde een horloge dat niet alleen voldeed aan dezelfde strenge eisen als de Bremont Martin-Baker (MB), maar ook voldeed aan de persoonlijke wensen van de 9 Reconnaissance Wing crew zelf.

De U-2 Blue Chronometer komt dan ook grotendeels overeen met de specificaties van het Bremont MB horloge, zoals het anti-schok systeem dat speciaal was ontworpen om het schietstoel programma van Martin-Baker te weerstaan. Maar het horloge is ook bestand tegen hoogtes van meer dan 100.000 voet (ca. 30 km) en temperaturen van -50° C.

“Het was een grote eer om samen te mogen werken met de U-2 bemanning op Beale. Hun betrokkenheid en medewerking was ongeëvenaard en het eindresultaat mocht er zijn: een zeer speciaal militair horloge, dat geldt als de vader van de U-2 collectie. De lancering van de nieuwe U-2 Blue Chronometer geldt als een bijzondere uitbreiding van de U-2 collectie”, aldus Nick Engels, mede-oprichter van Bremont.

Bremont U-2 Blue Chronometer

De Bremont U-2 Blue Chronometer heeft een horlogekast van gehard roestvrij staal met een diameter van 43 mm. De transparante kastbodem biedt zicht op het automatische uurwerk dat tikt met 28.800 bewegingen per uur (4 Hz) en beschikt over een gangreserve van 38 uur. Het uurwerk voldoet aan de strenge criteria van het COSC en kwalificeert zich als chronometer.

Bremont U-2 Blue Chronometer

Op de blauwe wijzerplaat zijn naast de uren, minuten en seconden ook de dag en datum (op 3 uur) afleesbaar. Het horloge heeft een interne bi-directioneel draaiende ring die wordt bediend met de kroon op 4 uur. Om de tijd in het donker goed af te kunnen lezen, zijn de Arabische cijfers op 3, 6, 9 en 12 uur als ook de overige uurindexen voorzien van superluminova. Het horloge is waterdicht tot 10 ATM en wordt om de pols gedragen door een rubber lederen band of NATO military nylon strap.

U-2 Spionagevliegtuig
In de jaren 1950 begon de Koude Oorlog, waardoor het Amerikaanse leger behoefte had aan strategische verkenningen om zodoende de capaciteiten en intenties van de Sovjet Unie te helpen bepalen. De op dat moment bestaande verkenningsvliegtuigen waren omgebouwde bommenwerpers, die kwetsbaar waren voor luchtartillerie, raketten en gevechtsvliegtuigen. Men nam aan dat een vliegtuig dat op ca. 70.000 voet (ca. 21,3 kilometer) hoogte zou vliegen, buiten het bereik zou blijven van gevechtsvliegtuigen, raketten en zelfs de radar. Het resulteerde in de bouw van de Lockheed U2 ‘Dragon Lady’, waarvan de eerste vlucht plaats vond op 1 augustus 1955.

U2 Dragon LadyCopyright © worldwide-military.com | Lockheed U2-2 Dragon Lady

Zie ook www.bremont.com.

Pin It on Pinterest

Share This